Baraj gölü milyonluk tesisi yuttu

Vahap Güner;" Kayısı odlumu diye gittiğimiz Kale ilçesinde adeta şok olduk,Teleferik projesi alay konusu olmuş, Bölgenin en büyük mesire alanı projesi ise Karakaya Baraj gölüne gömülmüş."

Baraj gölü milyonluk tesisi yuttu
21 Haziran 2019 - 00:01 - Güncelleme: 21 Haziran 2019 - 00:26

Vahap Güner;" Kayısı odlumu diye gittiğimiz Kale ilçesinde adeta şok olduk,Teleferik projesi alay konusu olmuş, Bölgenin en büyük mesire alanı projesi ise Karakaya Baraj gölüne gömülmüş."

Kale…

Diğer adıyla İzollu ilçesi.

Kayısının merkezi.

Kayısı da kalitenin tek adresidir. 

Son yıllarda ilginç projeleri duyar olduk Kale’den.

-Teleferik Projesi…

-Yüz yılın Mesire alanı projesi.

Kayısı odlumu diye gittiğimiz Kale ilçesinde adeta şok olduk:

Teleferik projesi alay konusu olmuş, Bölgenin en büyük mesire alanı projesi ise Karakaya Baraj gölüne gömülmüş. 

Hayali projeler yerini gerçek sorunlara bırakmış.

Vardık hemen Mesire alanı ve Millet Bahçesi projesinin yapıldığı yere…

İzollu’nun girişindeki dere yatağı büyük ölçüde doldurularak kazanılan alana bir düğün salonu birkaç da yapı inşa edilmiş. Çimler kurumaya başlamış. Milet Bahçesinde de tek bir Allah’ın kulu yok. 

Dereye sel gelirse Millet Bahçesinin hali ne olur bilemeyiz ama Karadeniz de yaşanan selin bir benzeri Kale deresini doldurursa bir felaket yaşanacağı da şimdiden hissediliyor. Neyse Millet Bahçesi şimdilik Kale’lilerin gelmesini bekliyor. 

Buradan karayolunun altından verilen dere yatağından düz aşağıya sahile inerek vardık bölgenin en büyük mesire alanına!

Daha birkaç ay öncesinde büyük bir törenle açılan Mesire alanı ortada yok.

Karakaya Barajı suyu yükselince mesire alanını yutmuş.

Birkaç kamelya kenara çekilmiş.

Türk Bayrağı ve Kale Belediyesinin bayrağı göl alanında dalgalanıyor. 

Su üstünde iki yapı ve kamelyalar göze çarpıyor. 

Kale Belediyesi birkaç metre dolgu yaparak yükselttiği alana yaptığı 30 dönümlük mesire alanı su altında kalmış. 

Gelişi güzel hazırlanan, suyun bir gün yükseleceği hesaplanmadan yapılan mesire alanına harcanan milyonlar boşa gitmiş. Mühendislik bunun neresinde? 

Kale’lilere sorduk nasıl oldu bu iş diye?

Anlattılar: Uyardık buraya bu yatırımı yapmayın, yarın su gelir yutar dedik. Baraj Su kodunun altına olan yere göz göre göre, bilerek yaptılar. Bizi dinlemediler bile.  Yapmayın su bir gün gelir yutar dedik. Bizimle dalga geçtiler, su geldi ve burayı yuttu. Bizim paramızı suya gömüp gittiler. Yukarıdaki Karayolu kenarındaki Millet Bahçesi de dere yatağına yapıldı, yarın dereden sel gelirse orası da aynı tehlikeyi yaşar. Suyun şakası olmaz. "

Bir Kaleli dostumuzun söyledikleri ise daha önemliydi: Bakın Kale ilçemizin kanalizasyonu yok, ilçe merkezinde kanalizasyon yok, köylerde de kanalizasyon yok. Düşünün bunlar gitmiş suyun altında kalacak yere mesire alanı yaptılar, dere yatağına Millet Bahçesi. Önce Kale ilçesinin kanalizasyonunu yapın, atık su parası alınıyor ama kanalizasyon yok. Belediye binasının olduğu yerde dahi kanalizasyon yok. 

Altyapı denen yatırımla tanışmayan Kale ilçesinde kanalizasyon yok ama herkes atık su bedeli ödüyor. İlçede bulunan birkaç tesisi sahibi kanalizasyon olmadığı için çevreyi kirletmekten cezalarla karşı karşıya kalmış. Kale de en büyük sorun alt yapı, yani Kanalizasyon. Düşünün resmi binaların bile kanalizasyon işi fosseptik çukurlardan oluşuyor. Adı ilçe olan bir yerleşim merkezinde yaşayanlar yıllardır kanalizasyon sorunuyla baş başa.

Bırakın hayali projeleri de gerçek sorunlarla uğraşın.Kale’yi bu ayıptan kurtarın.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum