Embolizasyon Tedavisi Umut Oldu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, omurga tümörü nedeniyle felçli hastalara uyguladıkları embolizasyon tedavisiyle güvenli bir ameliyat yaparak sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi.

Embolizasyon Tedavisi Umut Oldu
12 Mart 2018 - 00:01 - Güncelleme: 16 Mart 2018 - 03:35

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz, omurga tümörü nedeniyle felçli hastalara uyguladıkları embolizasyon tedavisiyle güvenli bir ameliyat yaparak sağlıklarına kavuşturduklarını söyledi.

Korkmaz, Antalya'da düzenlenen 12. Uluslararası Türk Omurga Kongresinde kot basısı yapan vertevra tümörleri cerrahisinde spinal embolizasyonun etkinliğiyle ilgili yaptıkları bildirinin en iyi sözlü bildiri seçildiğini ifade etti.

Korkmaz, omurga cerrahlarının kot basısı yapan vertevra tümörlerinin riskli olmasından dolayı ameliyat yapmamayı tercih ettiklerini belirterek, "Bildirimizi biz ilk olarak 2012 yılında hemanjıom nedeniyle ameliyat ettiğimiz bir hastayı tek vaka olarak bildirmiştik. Hemanjiomlar ameliyat esnasında kanama riskinden dolayı çok korkulan ameliyatlardır. Bundan dolayı genelde omurga cerrahları bu ameliyatı yapmamayı tercih eder. Fakat bizim hastamız felç olduğu için omurgada sinir sistemine basıdan dolayı yürüyemediği için mecburen ameliyata alma gerekliliği doğmuştu. Bundan dolayı biz hastayı nasıl ameliyat ederiz diye düşündük ve radyoloji departmanımızla görüşerek ameliyat planlaması yaptık" diye konuştu.

Türkiye’de kot basısı yapan vertebra tümörleri cerrahisinde spinal embolizasyon ameliyatın Türkiye'de ilk defa Ankara'da yapıldığını kaydeden Korkmaz, Turgut Özal Tıp Merkezinde (TÖTM) ise bu ameliyatın ikincisini gerçekleştirdiklerini, hastaya embolizasyon tedavisini uygulayarak felçlikten kurtardıklarını ifade etti.

Korkmaz, TÖTM'de ilk defa uyguladıkları ve başarılı oldukları ameliyattan sonra diğer hastalara da bu tedaviyi uyguladıklarına değinerek, şöyle konuştu:

"Hastanemizde şimdiye kadar bu şekilde 38 ameliyat yaptık. Bunlardan 29 tanesinin bütün ameliyat öncesi ve sonrası dökümantasyonunu gerçekleştirmiş olduğumuz için 29 vakayı bildirme şansımız oldu. Antalya’da yapılan 12. Uluslararası Türk Omurga Kongresi’nde en iyi sözlü bildiri seçildi.  Bu da bizi gururlandırdı. Üniversitemiz adına hem kendi çalışmalarımız adına gurur verici bir şey."

Yaptıkları ameliyatların önemli özelliğinin kanama ihtimalinin çok yüksek olması olduğunu dile getiren Korkmaz, ameliyat esnasında kanamayı azaltmak için omurgaya giden damarlara embolizasyon yani tıkama olayını uyguladıklarını söyledi.

"Embolizasyon Bize 72 Saat süreyle Daha Az Kanamalı Ortam Sağlıyor"

Korkmaz, ameliyatlarda zamanın çok önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Embolizasyon uygulamamız bize 72 saat süreyle daha az kanamalı bir ortam sağlamış oluyor. Böylelikle çok daha konforlu ve daha düşük riskle hastayı ameliyat etme şansınız oluyor. Biz bu şekilde ameliyat ettiğimiz 29 hastamızın 27 tanesinde çok iyi sonuç aldık. Bu hastaların hepsinde felç durumu söz konusuydu. Bu felç durumları düzeldi ve hastaların bu sinir sistemlerindeki baskının kalkmasına bağlı olarak da hastalar yeniden yürüyerek hayatlarına devam etmeye başladılar."

Ameliyat olan hastaların büyük çoğunluğunun 60 yaşın üstünde olduğunu kaydeden Korkmaz, sadece iki hastanın 36-37 yaşlarında olduğunu sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum