Malatya TSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Nisan 2016 döneminde Malatya’dan direk yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.39 oranında artış göstererek 29 milyon 114 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Malatya TSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
27 Mayıs 2016 - 00:00

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Nisan 2016 döneminde Malatya’dan direk yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.39 oranında artış göstererek 29 milyon 114 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mayıs ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Meclis Başkan Vekili Ömer Dinç’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Nisan ayı 2016 mizanı okunarak, oylamaya sunuldu. Nisan 2016 mizanı, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis toplantısında daha sonra MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, oda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

“2023’E KARARLI ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ”

Yeni hükümetin hayırlı olması temennisinde bulunan Erkoç, “Yeni bir hükümet kuruldu. Başbakan Sayın Binali Yıldırım ve 65. Hükümet’te görev üstlenen tüm Bakanlarımızı kutluyor, yeni dönemin ülkemiz, Malatya’mız ve iş dünyamız adına hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye yeni hükümetiyle 2023 hedeflerine kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Kamu ve özel sektörün birlik ve bütünlük içinde çalışmaya devam edeceğine ve ülkemizin iş ve yatırım ortamını iyileştirecek reformları hayata geçireceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci’nin görevde kalmasının Malatya için büyük bir şans olduğunu dile getiren Erkoç, “65. Hükümette Malatya Milletvekilimiz Sayın Bülent Tüfenkci’nin yeniden Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev alması Malatyalıları ve iş dünyasını memnun etmiştir. Malatyalılar ve iş dünyası olarak her zaman bakanımızın yanında olacağız. Desteğimizi sonuna kadar esirgemeyeceğiz. Yine AK Parti Malatya Milletvekili Sayın Öznur Çalık’ın ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olarak atanması da bizleri sevindirmiştir. Milletvekilimiz Çalık’a yeni görevinde başarılar diliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a Malatya’ya olan ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“6 TIR YARDIM GÖNDERDİK”

“44 günde 44 tır yardım” projesine MTSO olarak ciddi anlamda destek verdiklerini kaydeden Erkoç, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda “44 günde 44 tır yardım” Projesi kapsamında, Suriyeli mazlumlara Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, meclis üyelerimiz ve işadamlarımızın desteği ile 6 TIR gıda ve giyecek yardımı gönderdik. Türkiye olarak ciddi bir görev üstlendik. Biz her zaman mazlumun yanında yer alacağımızı, zulmün karşısında duracağımızı ifade ettik. Ama günümüzde maalesef zulüm bütün şiddetiyle devam ediyor. Türk milleti olarak bu olaylara duyarsız kalmadık. Dünya’nın neresinde olursa olsun zulme uğrayan mazlum konumuna düşen her milletten insana yardımlarını esirgemedi. Bizim de bu işte öncülüğümüzden dolayı gıda ve giyecek yardımı yapan iş adamlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

TOBB GENEL KURULU

Erkoç, TOBB Genel Kurulu’nu da değerlendirerek, şunları söyledi: “Malatya Ticaret ve Sanayi Odası delegeleri olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 72. Genel Kurulu’na katıldık. Genel Kurulda iş dünyasının sıkıntıları TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından dile getirildi. Şuan iş dünyasının ciddi sıkıntıları var. Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız.”

CUMHURBAŞKANI MALATYA ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyaretine de değinen Erkoç, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 7 Mayıs’ta Malatya’yı ziyaret etti. Bu ziyarette 560 milyon TL’lik kamu belediye yatırımının toplu açılışını gerçekleştirdi. Malatya ve bölgeye hitap edecek Onkoloji Hastanesi’nin 2016 yatırım programına girmesi bizleri sevindirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

İHRACAT RAKAMLARI

Erkoç, ihracat rakamlarıyla ilgili de bilgiler aktardı.

Malatya’nın Nisan 2016 ihracat rakamının yüzde 17.39 oranında artış gösterdiğini kaydeden Erkoç, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; Nisan 2016 döneminde Malatya’dan direk yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.39 oranında artış göstererek 29 milyon 114 bin dolar olarak gerçekleşti. Malatya olarak 2016 yılının ilk 4 ayında ise ihracatı 111 milyon 314 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise Malatya’nın ihracatı 96 milyon 872 bin dolar olmuştu. Buna göre, yılın ilk 4 ayında, Malatya’nın ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.91 oranında artış göstermiş oldu. Tabi bu rakamlara Malatya’yı tatmin edici bir rakam değil. En kısa zamanda Malatya ihracatının bir milyar dolarlara çıkması lazım. Ekonomik olarak 2013’ten beri Türkiye’de yakaladığımız kişi başı milli gelir 10 bin dolardı. Şuan ise 9 bin 246 dolara geriledi. Yeniden bir ihracat ve üretim yapılanmasına ihtiyaç var. Son dönemde Türkiye bu noktada fazla bir ilerleme gösteremedi. Kişi başı milli geliri 25 bin doları hedefleyen bir ülkeyiz. Bu aşabilmek için sanayide yeni teşviklerin verilmesi, üretim modellerinin değiştirilmesi bu döneminde iş dünyası olarak önümüzdeki süreçte inovasyona katma değeri yüksek olan ürünlere yönelik teşviklerinde artacağını ifade etmek istiyorum. 65. Hükümetim programında da bu var. Artık katma değeri yüksek ürünleri ihracatını yapmak zorundayız. Türkiye genelinde 770 bin KOBİ konumunda işletmesi var. İhracata baktığımızda en fazla ihracatı yapan 700 firma. KOBİ’lerin biraz daha teşvik edilerek ihracatı artırıcı veya yeni pazarların bulunması gerektiği bu noktada Küçük ve Orta Ölçekli Sanayicinin desteklenmesi gerekiyor. Şuan ki rakamlarla zor görünüyor. Büyüme hızı aralıksız büyüyor. Yüzde 4’lerdeki büyüme Türkiye’yi hedeflerine ulaştıracak rakamlar değil. 2008’de olduğu gibi büyüme rakamlarını yüzde 7 ve 8’lere çıkması gerekiyor” diye konuştu.

27-30 EKİM MALATYA ANADOLU SAĞLIK FUARI

Oda faaliyetleri içerisinde Malatya Anadolu Sağlık Fuarı’nın olduğunu dile getiren Erkoç, “Odamızın faaliyetleri içerisinde özelikle Sağlık Komitemizin yapacağı Malatya Anadolu Sağlık Fuarı var. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ile birlikte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası müşterek çalışmaları başlattı. 27-30 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak. Türkiye sağlık sektörü ile ilgili bütün yatırımcılar Malatya’ya davet edilecek. Malatya’nın sağlık kenti olma yolunda atılmış bir adam görüyorum. Sağlık Komitesi’ndeki arkadaşlarıma çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizi her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum