Malatya'da skor yine 5-1 olur

Gazeteci Remzi Hayta'dan seçim analizi;"Malatya'da skor yine 5-1 olur"

Malatya'da skor yine 5-1 olur
16 Nisan 2015 - 20:27 - Güncelleme: 21 Nisan 2015 - 05:28

Gazeteci Remzi Hayta'dan seçim analizi;"Malatya'da skor yine 5-1 olur"

Milletvekili Adayları Sahaya İniyor

Türkiye 7 Haziran genel seçimleri havasını iyiden iyiye hissetmeye başladı. Partiler milletvekili adaylarını da açıkladıktan sonra seçim heyecanı ve atmosferi daha da yoğunlaşmaya başladı.

2011 seçimlerinde Malatya’da AK Parti 5 milletvekili CHP ise 1 milletvekili çıkarmayı başarmıştı. Aradan geçen 4 yıllık süreç zarfında belki çok şey değişti ancak gerek bu arada yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekse de yerel seçimlerde görüyoruz ki seçmen kutuplaşmaya ve kabuklaşmaya başlamış. Siyasi tercihler kolay kolay değişmiyor veya partiler arasında ki oy akışkanlığı çok sınırlı. 2007 yılından itibaren yapılan tüm yerel ve genel seçimlerde üç aşağı beş yukarı benzer seçim sonuçlarına tanıklık ettik.

O halde 2015 seçimlerinde de yine aynı sonuçlarını mı beklemeliyiz diye sorarsanız ;ben bu noktada birkaç konunun altını çizmek istiyorum. Birincisi Türkiye’de iktidarları değiştiren en önemli faktör daima ekonomi olmuştur. Bakınız 2008 yılında dünya çapında ekonomik kriz yaşandı Türkiye bu krizden en az etkilenen ülkelerin başında yer almasına rağmen 2009 yerel seçimlerinde AK Parti ilk defa %40’ın altına inerek seçimlerden %39 oy aldı.Bu AK Parti’nin oy kaybı yaşadığı tek seçim oldu. Bugüne geldiğimiz zaman dövizin özellikle de Doların gün itibariyle 2.73 TL’ye kadar yükselmesi, işsizlik rakamlarının son 5 yılın zirvesine çıkması, çarşıda pazarda temel gıda maddelerinde ki fiyat artışları ve sayıları hızla artan kredi kartı borçluları ekonomi ile ilgili iyi sinyallerin vermediğini gösteriyor.

İkinci husus bağımsız milletvekili adayları. Malatya’da bağımsız milletvekili adayları olan eski milletvekili Münir Doğan Ölmeztoprak ve eski tabipler odası başkanı Dr. Ali Yalçın bir miktar oy alacaktır. Her iki adayında siyasi görüşleri ve hitap ettiği seçmen kitlesi göz önünde bulundurulduğunda aldıkları oyların büyük bir kısmının AK Parti’den geleceği de bir gerçek.

Son olarak Türkiye geneli seçim anketlerine bakarak MHP’nin de bir yükseliş içinde olduğunu görüyoruz. Tüm bu bilgileri bir araya getiriyorum ve diyorum ki 7 Haziran’da ya AK Parti yine 5 milletvekili çıkarır ya da bir milletvekilini ya CHP’ye ya da MHP’ye kaptırır. Bunu elbette şu anki siyasi tabloya bakarak söylüyorum. Milletvekili adaylarının saha performansları, parti liderlerinin seçim performansları ve parti teşkilatlarının çalışmaları seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecektir. Bekleyip göreceğiz…

REMZİ HAYTA 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum