"Ölçemezsen Yönetemezsin"

Gerçekleştirdiği modern ve sağlam yatırımlarla kısa sürede örnek çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Yasası uyarınca sorumluluk alanına giren 13 ilçede içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapı yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Basın mensuplarının katılımıyla, Genel Müdür Dr. Özgür Özdemir 2014-2017 Yılı Değerlendirme sunumunu MASKİ Genel Müdürlüğünün konferans salonunda gerçekleştirerek yeni hizmet binasını ve Hangarını tanıttı.

"Ölçemezsen Yönetemezsin"
23 Mayıs 2017 - 10:37

Gerçekleştirdiği modern ve sağlam yatırımlarla kısa sürede örnek çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Yasası uyarınca sorumluluk alanına giren 13 ilçede içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapı yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Basın mensuplarının katılımıyla, Genel Müdür Dr. Özgür Özdemir 2014-2017 Yılı Değerlendirme sunumunu MASKİ Genel Müdürlüğünün konferans salonunda gerçekleştirerek yeni hizmet binasını ve Hangarını tanıttı.

Dr. Özdemir; Hizmet Alanımızın  ve Sorumluluklarımızın Farkındayız.

Basın mensuplarına Hangar binasını tanıtan MASKİ Genel Müdürü Dr. Özgür Özdemir ; ‘İhale ve doğrudan temin yoluyla alınan alt yapı malzemelerinin bağımsız laboratuvarlarda kalite testlerinden geçtikten sonra her birine farklı kodlar verilerek sistemli bir şekilde raflarda muhafaza edilmekte, 24 bin metrekarelik Hangarda modern alt yapı malzemelerimizi uzun yıllar muhafaza edebiliyoruz. Şuana kadar 1.835 adet malzemenin kaydını oluşturup takibini yapıyoruz. Sayısında azalma olan malzemeler için sistem uyarı veriyor ve hemen malzemenin teminini sağlıyoruz. Kayıt sistemimizde bulunan malzemenin neden alındığı, hangi birimin aldığı, nerede kullanıldığı bilgilerine ulaşabiliyoruz. Sistemde hangi Daire Başkanlığı ne kadar malzeme kullanmış takibini gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Yasası uyarınca sorumluluk alanının merkezden il sınırlarına kadar genişletildiğini belirten Dr. Özgür Özdemir; “Malatya Merkez ve 13 ilçemizin modern altyapı çalışmaları devam etmektedir. Marka şehrimizin daha sağlam bir altyapıya kavuşması için Malatya Merkezin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Kaptaj’a alternatif su kaynakları temin çalışması devam etmektedir. 2071 Su Master Planı kapsamında alternatif su kaynaklarıyla şehrimizin ilerleyen yıllarda yaşayabileceği sıkıntıların önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda ‘Çat Barajı Acil Su Temini” protokolünü DSİ ile imzaladık.” dedi.

Depo Kapasiteleri 120 bin metreküpten 205 bin metreküpe çıkarılacak

Dr. Özgür ÖZDEMİR; “Büyükşehir sürecinden önce merkeze yakın ilçe ve belde belediyelerinin altyapı çalışmaları ve su depoları kendi imkânları kapsamında işletiyorlardı. Her belediyede farklı uygulamalar mevcuttu. Hatların nereden geçtiği belli değildi ve depolar arası bağlantı olmadığından Büyükşehir sürecinden sonra suyu yönetmek çok zordu. Örneğin, Kuyuönü depomuzda su var Dilek depomuzda su yok, depolar arası bağlantı olmadığından fazla suyu dilek deposuna aktaramıyoruz. Bu sorunun önüne geçmek için depolar arası bağlantı yaparak suyu daha efektif kullanmak için çalışmalarımıza başladık. DSİ tarafından kaptajdan gelen 52 km’lik isale hattı ve depolararası bağlantı hatları projesi tamamlanma aşamasına gelmiştir. İhalesi yapıldıktan sonra yatırıma en kısa süre de başlanacaktır. Şuan için Malatya merkezde 37 depomuz mevcut. Bu depoların su kapasiteleri 120 bin metreküp. Şebeke modellemesi yaparak depo sayısını 16’ya düşüreceğiz ve su depolama hacmini 205 bin metreküpe çıkaracağız ve depolar arası bağlantımız olacak.

Şebeke modellemesi kapsamında 80 bin metreküplük ana dağıtım depomuzu Konak bölgesinde inşa edeceğiz.”dedi.

Ölçemezsen Yönetemezsin

Ölçemezsen yönetemezsin prensibiyle çalışmalarını yürüttüklerini belirten Dr. Özgür Özdemir; ‘Kurumumuz altyapıda kaliteyi ön planda tutarak modern ve uzun yıllar kullanılabilecek altyapı malzemelerini tercih ediyor. Kurumumuzun tüm parametrelerini ölçebilecek seviyede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Genel Müdürlüğümüzün tüm varlıklarını otomasyon sistemleriyle kayıt altına alıyoruz. “Bimmaski” sistemiyle, firmalara ve şahıslara bağlı kalmadan sahadaki tüm yatırımlarımızı, çağrı merkezi arıza kayıtlarını, günlük okunan sayaçlara kadar online olarak takip edebiliyoruz. Bir diğer otomasyon sistemimiz olan CBS sistemiyle de hizmet binalarımızı, içmesuyu depolarımızı, su kaynaklarını, atıksu arıtma tesisimizi görebiliyoruz. “CBS” sistemi sayesinde boru çaplarına göre içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının güzergâhlarını ayrı ayrı noktasal olarak görebiliyoruz. Mahalle bazında kaç vatandaşımıza hizmet verildiğini, anlık olarak gelir-giderimizi, borç yükümüzü görebiliyoruz,  o bölgedeki tahakkuk tahsilat oranına kadar takip ediyoruz. Ayrıca yeni yapılan ölçülebilir Alt Bölge (DMA)  çalışmaları ile mahallelere anlık ne kadar su verdiğimizi takip ediyoruz. Şu an kurumumuzda 1.150 parametre düzenli olarak takip edilmektedir.” dedi.

Basın mensuplarına SCADA Sistemi Odasını gezdiren Dr. Özdemir, SCADA  sistemi hakkında; ‘Malatya içme suyunu bilgisayar ortamında adım adım izleyerek online olarak vanaların açılıp kapatılması, depoların kontrolü online olarak yapılıyor. Ayrıca SCADA Sistemiyle suyun kayıp-kaçak oranını azaltarak daha güçlü altyapı hedefliyoruz. ”dedi.

 MASKİ Genel Müdürlüğünde yapılan her işin iş akış şemalarını çıkardıklarını belirten Dr. Özgür ÖZDEMİR; “İş Akış” şemaları sayesinde, bir işin tüm aşamalarını birebir takip ediyoruz. Bu şekilde kurumumuza yeni başlayan personelimizin oryantasyon hizmetleri kapsamında kurumumuza ve yeni görevine adaptasyonu hızlandırmış oluyoruz” dedi.

Sunumun ardından MASKİ Genel Müdürlüğünün Yeni Hizmet Binası Basın mensuplarına tanıtıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum