Tarsim Genel Müdürü Satoğlu Malatya'da

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Malatya ve ilçelerini etkileyen don hadisesi sebebiyle hasar gören alanları gezdi ve eksperler tarafından sürdürülen hasar tespit çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarsim Genel Müdürü Satoğlu Malatya'da
28 Nisan 2015 - 12:34 - Güncelleme: 28 Nisan 2015 - 12:58

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Malatya ve ilçelerini etkileyen don hadisesi sebebiyle hasar gören alanları gezdi ve eksperler tarafından sürdürülen hasar tespit çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 

Beraberinde Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt ve Bölge Müdürü Bünyamin Kadak ile birlikte basın toplantısı düzenleyen TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 4 ve 5 Nisan’da yaşanan ilk zirai dondan sonra yine 14-15 ve 23-24 Nisan tarihlerinde yaşanan don hadisesi ile Malatya’da kayısı ağaçlarında kısmi zarar yaşandığını söyledi.

2015 yılında Türkiye genelinde 22 bin 712 adet kayısı poliçesi düzenlendiğini hatırlatan Satoğlu bunlardan 17 bin 305’inin Malatya’da yapıldığını belirtti. Malatya’daki kayısı poliçelerinin 13 bin 65’inin don teminatına alındığını kaydeden Satoğlu, bu rakamın ise 12 bin 640 adedi için hasar ihbarı yapıldığını söyledi.

Kayısıda hasar tespit çalışmalarının, her parsel ve bahçede fiilen inceleme yapılmak suretiyle geçici olarak gerçekleştirildiğini belirten Satoğlu, “Söz konusu ekspertiz çalışmalarına, yapılan hasar ihbarlarını takiben 7 Nisan tarihinde başlanmış olup, 100’e yakın eksper ile sürdürülmektedir. Bugün ise geçici ekspertiz çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir” dedi.

Şu an teknik açıdan hasarın boyutunun tespit edilmesinin mümkün olmadığını ifade deden Satoğlu, gerçekleşen hasarın boyutunun ise hasat zamanında yapılacak kesin tespitler sonrasında belirlenebileceğini belirtti. TARSİM olarak her zamanki gibi üreticinin yanında olduklarını söyleyen TARSİM Genel Müdürü Satoğlu, “Sigortasını yaptırmış olan üreticilerimiz endişelenmesin. Gereken çalışmalar hassasiyetle, titizlikle ve en hızlı şekilde sürdürülmektedir. Buradan tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 

Üreticilerden beklentimiz, sigortalarını kesinlikle ihmal etmemeleri, sigorta yapılan bahçelerde, hasar olsun ya da olmasın, gerekli bakım koşullarını yerine getirilmeleridir. Bakım koşullarının gerektiği gibi sağlanmaması halinde, ağacın gelişimi ile birlikte, bir sonraki yılın verimi de olumsuz yönde etkilenecektir” diye konuştu.

Malatya’da yaptıkları geçici ekspertiz çalışmalarında, ilk don hadisesinin yaşandığı tarih de özellikle bin 250 metreye kadar olan yerlerde kısmi zararların olduğunu gördüklerini belirten Satoğlu, diğer don hadiselerinde ise daha yüksek kesimlerdeki ağaçlarda hasarın yaşandığını söyledi. Malatya’da yaşanan don hadisesi sonrası zararların değişik boyutlarda oluştuğunu belirten Satoğlu, “Bazı bölgelerde herhangi bir hasar yok ama bazı bölgelerde hasarın yüzde 80’lere kadar çıktığını söyleyebiliriz” dedi.

Malatya’da geçen yıla oranla TARSİM poliçelerinde bir artışın yaşandığını da sözlerine ekleyen Satoğlu, genel olarak bakıldığında ise, bu oranın düşük kaldığını belirtti. Malatya’da sigortalanılabilir alanlara bakıldığı zaman şu anki oranların henüz istedikleri seviyeye ulaşmadığını belirten Satoğlu, “Zaman içerisinde umuyorum ki bu oran yükselecektir. Bu bir döngüdür, üreticimiz ne kadar bu sistemin içerisine girerse, sistem ona olumlu yönde cevap verecektir” diye konuştu.

Kayısı da yaşanan zirai hastalıkların sigorta kapsamına girmediğini hatırlatan Genel Müdür Yusuf Cemil Satoğlu, üreticilere uyarıda bulunarak “Üreticilerimizin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bakımlarını yapmalarını özellikle buradan vurgulamak istiyorum. Çünkü üreticilerin bunun önüne geçebileceği bir durum. Yapacağı bakımla bu sorunu ortadan kaldırabilirler” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum