VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Boztepe Barajı gövdesinde çatlaklar oluşmuş

07 Aralık 2016 - 19:04

Vahap GÜNER Yazıhan-Fetiye merkezli yaz aylarında meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremin bölgede hissedildiği ve ardından Boztepe Recai Kutan Barajının gövdesinin üzerinde çatlak oluşturduğu öğrenildi.

DSİ Şube Müdürü Arif Tüfenkci, Yazıhan Ovası Tarımsal Yapı ve Planlama toplantısında Boztepe Recai Kutan Barajında meydana gelen su kaçağının son durumunun ne olduğu ile ilgili sorumuzu cevaplarken, kamuoyuna şimdiye kadar yansımayan Boztepe Barajındaki gövde inşaatı yüzündeki çatlama meydana geldiğini açıkladı. Yaz aylarında Yazıhan-Fetiye merkezli küçük çaplı bir deprem olduğunu, bu depremin Malatya’da hissedilmese de bölgede hissedildiğini açıklayan Tüfenkci, “bu depremin ardından Boztepe barajının gövde inşaatının yüzeyinde 1 cm. genişliğinde belli aralıklarla çatlamalar oldu. İnceleme yapıldı gövdede bir sorun olmadığı ve yüzeysel bir çatlama var. Bu bir tehlike oluşturmuyor. Yapılan incelemeler bunu işaret etti” dedi.

Öte yandan Yazıhan-Fetiye merkezli 3 büyüklüğündeki depremin ardından Boztepe Barajının gövde yüzeyinde belli aralıklarla meydana gelen çatlamaların Ankara’dan gelen uzman bir ekip tarafından da incelendiği anlaşıldı.

“KAÇAK SU ORANI 64 LİTREYE DÜŞTÜ”

Yazıhan Ovasına hayat verecek ve 20 bin hektar alanı sulayacak Boztepe Recai Kutan Barajında su tulmaya başlandığında ortaya çıkan su kaçağının miktarının düşürüldüğünü kaydeden DSİ Şube Müdür Arif Tüfenkci “3 Yıldan buyana suyun tutulduğu barajın gövde kısmının sol sahil kısmında su kaçağı var. Gövde inşaatı bi,r kaya kütlesinin üzerine geliyor ve burada bir kaçak oluşturuyor.  3 Yıl önce bu su kaçağı saniye de 200 litre idi. Yapılan enjeksiyonla onarım çalışmalarıyla su kaçak oranı her geçen yıl biraz daha düştü. Şu anda barajda su kaçak oranı saniye de 64 litreye kadar indi. Önemli bir bölümü onarımla önlendi. Enjeksiyon müdahalesi devam ediyor. Su kaçağının tamamen önlenmesi gerekiyor. Barajda halen saniyede 64 litre su kaçağı devam ediyor” diye konuştu.

BOZTEPE BARAJI 2012 DE AÇILDI

Boztepe Recai Kutan Barajı, Malatya-Sivas karayolunun 50. kilometresinde hemen yol kenarında yer alıyor. Baraj maksimum su seviyesinde 132 milyon metreküp su depolayacak kapasite de ve göl alanı da 5,61 kilometrekare. Barajın kret uzunluğu 852 metre, temelden yüksekliği 80 metredir. Gövde kil çekirdekli kaya dolgulu olarak inşa edilmiştir. Barajın ihalesi 1997 yılında yapılmış ve 2011 yılı Ekim ayında barajda su tutulmaya başlanmıştır. 2011 yılının Aralık ayında da geçici kabulünü yapmak suretiyle teslim etmiştir. Son olarak DSİ''nin 12.12.2012 tarihinde açılışını yaptığı 112 tesisle birlikte Boztepe Barajına Recai Kutan’ın adı verilmiştir. Yazıhan bölge halkının 1997 yılından bu yana bitirilmesini beklediği Boztepe Recai Kutan Barajı, bugüne kadar hiç su görmemiş olan 20 bin hektarlık Yazıhan Ovası''nı sulayacak. Yazıhan Ovası sulamaya açıldığı zaman Malatya ekonomisini de canlandırması bekleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum