VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Çevre yolu, çevre yolu…

08 Eylül 2016 - 20:04

Yaklaşık 40 yıldır konuşulur…

40 Yıldır tartışılır; Kuzey mi Güney mi diye…

Kars, Iğdır Çevre yoluna kavuştu…

Ağrı Doğubeyazıt’ta bile Çevre yolu tamamlandı.

Van’a kadar Otobanlar uzandı…

Malatya da hala Çevre yolu tartışması devam ediyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır geçen hafta Malatya Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ettiklerinde Cemiyet Başkanı Haydar Karaduman Malatya Çevre yolunu bir kez daha gündeme getirdi.

İhale edilen Kuzey Çevre yolunu ihalesinin,  500 milyon liralık ihale bedeline rağmen Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini açıkladı Öznur Çalık…

Her şey yeniden başlayacak, ihale süreci takip edilecek bir aksilik olmadığı takdirde de Kuzey Çevre Yolu 2017 yılı içerisinde bir kez daha ihale edilecekmiş…

Kuzey Çevre yolu 54 kilometre uzunluğunda ve Malatya Tarım alanlarının tam ortasından geçiyor. Yapılmasından çok yapılmamasının daha hayırlı olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Ama Malatya’yı yönetenler, sanki bir uzmanlık alanlarıymış gibi, sanki “biz en iyisini biliriz” diyerekten Kuzey Çevre yolunda ille de ısrar etmeye devam ediyor.

Oysa Şehir ve Bölge Planlama uzmanı Tavit Köletavitoğlu, bir toplantı da Malatyaýı yönetenlerin gözlerinin içerisine baka baka “Kuzey Çevre yolunu yapmak Malatya’ya en büyük ihanettir. Buna sebep olanlar ileri de çocuklarına ve torunlarına bunun hesabını veremeyeceklerdir. Kuzey Çevre Yolu tarım alanlarını imara açmak demektir. Yol yakınken bundan vazgeçin ve daha iyi bir güzergah belirleyin” diye uyarmıştı.

Bu uyarının üzerinden de yıllar geçti. Kuzey için ihaleye çıkıldı iptal… Ardından tam 5 kez iptal kararı geldi.

Artık yeter.

Kuzey Çevre Yolu masallarını dinlemek istemiyoruz.

Malatya’yı yönetenlerin de Çevre Yolunu gerçekleştirmek için bir çabaları olmadığını yaşanan iptal kararlarıyla görürken, Kuzey Çevre yolunun getirisinden çok zarar vereceğini bildiğimizden Güney Çevre yolunu bir kez daha gündeme alınmasında yarar vardır.

Ayrıca Belediye Başkanı Münir Erkal döneminde Malatya’da Kuzey ve Güney olmak üzere iki ayrı Çevre yolunu 25 yıl önce planlanmıştı. Malatya’yı yönetenler o günlerde planlanan Kuzey ve Güney Çevre yolları projelerini çok küçük ve hatta yersiz bulduklarından olsa gerek, bu yollara nasıl ve nereden çıktıysa Kuşak yolları adını verdiler.

25 Yıl öncesinde Kuzey ve Güney Çevre Yolunu bu gün kuşak yolu diye tanımlama gereğini duyan yönetenlerin bir an önce bu yolları Belediyecilik kanunlarının verdiği yetkiyi de kullanarak tamamlamaları Çevre yolu sorununu az da olsa giderecektir. Trafik en azından rahatlayacaktır. Gelin görün kü dünün Çevre yollarını kuşak yolu diye hafife alanlar bu yolları açma becerisini de 25 yıldır gösteremediler.

Planlanmış yolları yapmayı 25 yıldır askıya alan zihniyet, son derece tartışmalı ve bir o kadar da zarar verecek Kuzey Çevre yolunda fazla ısrar etmesinin de anlamı da kalmamıştır.

Gelin kuşak yolu diye bu güne kadar küçümsediğiniz Kuzey ve Güney Kuşak yollarını hemen bitirin… Hafif araçlara Güney’den ağır araçlara Kuzeyden yol vererek Şehir merkezinde tıkanan yolları bir an önce rahatlatın…

Bilmeyebilirsiniz…

Yanlış da düşünebilirsiniz…

Ama bir bilene, hiç değilse sizleri uyaranlara kulak veriniz… Dinleyin… İnceleyin… Araştırın…

Bakınız ille de Trambüs dediniz bu gün konuşamaz oldunuz…

Kuzey Çevre yolu dediniz 10 yıldır bir ihaleyi bile gerçekleştiremediniz.

Şimdi kalkıp bir de yayaları Teleferikle taşımak amacıyla hazırladığınız bir projeyle dünya aleme rezil oldunuz…

Cumhurbaşkanı ve Başbakana sunduğunuz Teleferik Projesi konusunda aldığınız yanıtı yazmak bile istemiyorum.

Çünkü ben Malatya’yı yönetenlerin başarılı olmasını istiyorum.

Büyükşehir Belediyesinin çok daha başarılı olmasını arzu ediyorum. Ayağı sağlam yere basan projelerle Ankara’da kendisini hissettirmesini ümit ediyorum. Eğer Malatya’yı yönetenler başarılı olursa Malatya Kazanır, başarısız olursa Malatya kaybeder.

Bu nedenle bırakın küçük hesapları büyük projelere odaklanın;

2. Devlet Üniversitesi yani Turgut Özal Teknik Üniversitesi  Malatya’nın en gözde yerine kurulsun…

Malatya Sivil Havaalanı Limanına kavuşturulsun…

7. Hava Jet Üssüne yeni Filolar konuşlandırılsın…

Kuzey ve Güney den geçecek Çevre Yollarını açılsın…

Kuzeydeki tarım arazilerini betonlaşmaktan kurtarın…

Yeşil Kuşak projesi hayata geçirilsin…

Çevre Yolu altında Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlansın…

Kayısıyı kurtaracak Kooperatifleşme ve Birliklerin önü açılsın…

Vagon Onarım Fabrikasına bir çözüm bulunsun…

Bunları gerçekleştirmek çok mu zor?

Bu projeler dururken, maliyeti yüksek, bir o kadar da riskli Teleferikle yolcu taşıma projesiyle Allah aşkına ne yapmak istiyorsunuz?…

Bir vatandaş Teleferikle ilgili yazımı okuyup arayarak Başkana iletmemi istedi:

“Malatya’da yayalar zor da olsa kaldırımdan, caddenin ortasından kendisine bir yol bularak gidebiliyor. Gidemeyen araçlar… Trafiği tıkayan araçlar… Başkan yayalar trafiği kapatmıyor, araçlar kapatıyor.”

Araçlar da teleferikle taşınmayacağına göre…

Yol yapın, yol açın yol…

Büyük projelere odaklanın…

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mehmet ercan
    7 yıl önce
    Vahap bey firma yer teslimi yapılmış siz hangi bilgiye dayanarak tekrar ihale yapılacak duyuyorsunuz üstelik göcay inşaat ihaleyi kazanmış