VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

KAYISININ BOLLUĞU TARLA SERGENDEN BELİ OLUR…

05 Temmuz 2016 - 06:45 - Güncelleme: 05 Temmuz 2016 - 06:51

Malatya kayısının kalitesini bilen başta Amerika olmak üzere tüm dünya da ki kayısı alıcısı firmalar, rekoltenin durumuna göre pozisyon alırlar. Gerçek rekolte rakamına yakın tahminler içinde yılların birikimiyle kendilerine göre bir kriter belirlemişler.

Dış kaynaklı alıcı firmalar Malatya’daki kayısı rekoltesini belirlemeden önce, uzaydan aldıkları fotoğrafları uzmanlara inceletirler, Malatya’ya temsilciler gönderirler. Bu temsilciler birçok kayısı üretim merkezine gider ve kayısı üretimini gözlemlerler.

Mart-Nisan’da çiçek aşaması, Mayıs’ta çağala, Haziran’da kayısı olunca da dış alıcılar yıllık ürün tespitlerini sürdürürler. Sonunda Haziran ve Temmuz aylarındaki gözlemler rekolte tahminini belirleme de etkili olur. Bir dış alıcıya göre, şu üç kriter dikkate alınır:

1-    Kayısı az ise üretici islime verdiği kayısıları toprak dama serer.

2-   Kayısı  gözle görülecek bir şekilde ise üretici islime verdiği kayısıları evinin önüne yakın bir yerde güneşletir.

3-    Kayısı çok fazla ise tüm sergenler tarlalara kurulur.

Tarlalara kurulan sarı altın sergenleri dış alıcılar tarafından hem uzay fotoğraflarından hem de Malatya’ya gelen alıcı temsilciler tarafından resimlenir.

Bu yıl baktığımızda kayısı rekoltesinin fazla olduğu tarlalara kurulan islim sergenlerinden belli oluyor. Tarlalarda sarı renkli sergenler göz alıyor. Bu nedenle kayısı rekoltesi az demenin artık yararı yok. Çünkü kayısı rekoltesi tahmin edileninde çok çok üstünde olduğu görülüyor.

Kayısı bol olunca da fiyatlar düşüyor.

Meyve suyu fabrikaları kilosu 1 liradan kayısı almaya başlamışlar. Kuru kayısı fiyatları da yere çakılmış. İşçi ücretleri 43 lira olarak belirlenmiş. Kayısı üretiminde çalışacak işçilere 43 lira fiyat koyan Devlet yetkililerine, kayısı bahçe sahipleri oldukça tepkili:

-Asgari ücret bin 300 lira, ama siz bunun üzerinde fiyatı nasıl veriyorsunuz. Ayrıca erkek işçilere 50 lira bile az. Getirin bize 18 yaş üstü işçilere 50 lira verelim. Çocuk işçiler çalışamıyor, kadınlar çalışamıyor. Akşama kadar yaptıkları iş yok. Bir madde koyun çocuklar çalıştırılmasın diye. Dinlemediler.”

Kayısı çok… Kayısı da çalışacak kaliteli işçi yok… Ücretler yüksek. Çocuklar yine çalıştırılacak, hem de yasak olmasına rağmen.

Kayısılar tarlalara serilmeye başladı.

Kuru kayısı rekoltesi 150 bin tonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor

Fiyatlar da gerilemeye çoktan başladı…

Kayısı yine kurtarıcısını arayacak.

Kayısının sahibi yok mu diye bağıranlar artacak..

Kayısı da sıkıntılı günler şimdiden görülüyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum