VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Susmakla nereye kadar?

01 Temmuz 2016 - 06:48

İsmet Paşa Parkında milyonlarca lira harcanarak yapılan lokanta ve 3 büfenin Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla, Büyükşehir iştiraki olan Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hiz.Tic. A.Ş.’ye 7 yıllığına kiralanmasının ardından, şahıslara bilinmeyen şartlarda verilmesini kamuoyu ile paylaşmıştım.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır cevap vermeye gerek görmedi…

Büyükşehir Genel Sekreteri ve Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hiz.Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Turan üzerine bile alınmadı…

Kültür Sanat Etkinlikleri ve Fuarcılık Hiz.Tic. A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın ne yapacağını şaşırdı…

Her ay hakkı huzur alan Yönetim Kurulu üyeleri sormayı bile denemediler…

Huzur hakkı alan Denetim Kurulu üyeleri de “aman bize ne?” diyerek sağır sultanları oynadılar.

Sorumlu bu kişiler, susarak ve cevap vermeyerek yanlış yaptıklarını kabul etmişlerdir.

Böylece iş muhalefete kalmıştır.

Bizim görevimiz burada sona ermiştir.

***

Gelelim bir başka konuya…

TOKİ…

Toplu Konut İdaresi Malatya’da Beydağlarında kentsel dönüşüm yapmaktadır. Ancak, TOKİ kentsel dönüşümü kentsel ranta dönüştürmüştür. Beydağlarında yapılan 15 katlı ucube binalar, kentsel dönüşümü kentsel rezalete çevirmiştir. Daha önce tek veya iki katlı olan gecekonduların yerine bu kez 15-17 katlı binalar inşa edilmiştir. Çevre düzenlemesi, yol ve sokakları ile Beydağlarını mahveden TOKİ, hak sahibi kişilere ait konutların kuralarını çektikten sonra fazladan yaptığı konutları kısa sürede satmıştır.

Yeni yerleşim bölgesi olan Beydağı yamaçlarında yükselen TOKİ konutları çevre imar bütünlüğünü de bozmuştur. Daracık sokaklarda yükselen 17 katlı binalar da vatandaşlar nasıl oturacaklarını düşünmeye başladılar. Manzarası muhteşem olan bu binaları 17 katlı yapmanın mantığını hala anlamış değilim.

Binalara bakınca da insan kahroluyor. Bir bütünlük ve görsellik yok… Eski gecekondulu haliyle Beydağları daha güzelmiş. Masa başında proje hazırlayanların uygulamaya soktuğu TOKİ Kentsel dönüşüm konutlarının alt yapısı da yenilenmiyor.

Uyduruktan bir çevre düzenlemesi… Şebekeleri zorlayacak alt yapı bağlantıları…

Beydağları dikey gecekondu olan TOKİ konutlarıyla istila edildi. Bunun adına da kentsel dönüşüm denemez. Yatay gecekonduların yerini dikey gecekondular almıştır.

Yani Beydağları yine gecekondularla doldurulmuştur.

Şimdi ikinci etabın yapılacağı alanda bulunan tek katlı gecekonduların bulunduğu Yamaç mahallesindeki alan kalmıştır. Buraya da TOKİ yüksek binalar kondurmayı planlıyor. Yeni yapılanlara gelen tepkiler üzerini kat sayısının düşürülmesini buyurmuşlar.

Yeni yapılan TOKİ binalarına bakan vatandaş dönüp tek katlı gecekondulara da baktıktan sonra şunları söylüyor:

“İşte sizin TOKİ’nin yaptığı kentsel dönüşüm… İşte benim yaptığı gecekondu… Hangisi güzel?”

Gerçekten de TOKİ konutlarının yanında yer alan tek katlı gecekondular yeşil içerisinde birer villa gibi görünüyor.

Keşke yapmaz olaydınız bu kentsel dönüşümü…

YORUMLAR

  • 0 Yorum