VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Eski belediye meydanı tören alanı olacak mı?

04 Aralık 2017 - 13:03

Hüseyin Cemal Akın, Malatya Belediye Başkanıydı. 

Önceki Başkan Mehmet Yaşar Çerci, belediye başkanlığı döneminde  mimar Ahmet Vefik Alp'e çizdirdiği ve yaptırdığı belediye binası tamamlanmış, yeni binaya taşınma kararı alınmıştı. Eski bina ne olacak soruları sorulmaya başladığında Başkan Akın kararını çoktan vermişti: 

Belediye binası yıkılacak ve etrafı meydan olarak düzenlenecekti. Başkan Akın, sabaha karşı tüm direnmelere rağmen binayı yıktı ve eski belediye binasının yerini meydan olarak düzenledi. Daha sonra yanındaki Ziraat Bankası binasına gözler çevrildi, bu bina da alınırsa, Esenlik Market binası da kaldırılarak alan tam bir meydana dönüştürülebilecekti. Bu konu kamuoyunda lehte ve aleyhte görüşler eşliğinde tartışılmaya başlandı. 

Yerel seçimlerde Malatya Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Çakır da ilk projelerinden biri olarak Malatya Belediye binasının bulunduğu alanın tamamen yapılardan arındırılması için Ziraat Bankası yetkilileri ile görüşmelere başladı. Bina karşılığında SOS binasını teklif etti; ama bürokrasiyi bir türlü geçemedi.  

Vuslat Tv'de Medya Analiz adlı programa konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sorularımız üzerine bugünlerde unutulan Belediye Meydanı Projesini bir kez daha gündeme taşıdı. Başkan Çakır şöyle konuştu: 

“Eski Belediye Meydanındaki Ziraat Bankası binasını almayı büyük ölçüde başardık. İşlemler tamamlanınca bu binayı yıkacağız. Yanındaki Esenlik Marketi ve diğer yapıları da kaldırarak bu alanı meydan ve tören alanı olarak düzenleyeceğiz. Tüm törenlerin yapılacağı bu alanın projesini hazırlıyoruz.” 

Başkanın yeni projesinde alana yeni bir Atatürk Anıtı ve tören alanı düzenlemesi de yapılacak ve Eski Belediye Meydanı tüm yapılardan arındırılacak ve yeniden düzenlenecek. Böylece Ordu Evi karşısındaki tören alanı da yeni belediye binası alanına taşınmış olacak.  

Yıllar sonra Başkan Çakır, unutulan projeyi yeniden yapılacaklar arasına almış durumda.  

Ne zaman ve nasıl olacağını bizler de beklemeye başladık. 

Başkan Ahmet Çakır oldukça neşeli… Son derece de kararlı… Önemli hizmetler yaptığını ve Malatya'nın kaderini değiştirdiğini ifade ediyor.  

ÇAKMAK KIŞLASI… 

Sorular, Malatya Belediyesinin talip olduğu Çakmak Kışlasının 207 hektarlık alanına geliyor.  Yeşiltepe mahallesi muhtarları bu alanın park ve yeşil alan olarak düzenlenmesini istiyor. Beton yığınına dönüşmesine karşı olduklarını gönderdikleri sorularla anlatıyorlar. Ancak Başkan, Yeşiltepe'yi alt merkez yapacak bu alana talip olduklarını, alana binalar, okul ve yeşil alanlar da yapmayı düşündüklerini; ancak işlemlerin hâlâ yazışmalarla devam ettiğini açıkladı. Askeri Hastane binasının İş-Kur, Tapu ve Kadastro gibi kamu kurumlarına tahsis edilmesi için çalıştıklarını belirtti.  

Kentsel dönüşüm bölgesinden sorular yağmur gibi gelince, TOKİ'nin yaptığı çok katlı yüksek binalardan artık vazgeçildiğini bunun yerine daha az yoğunluk verildiğini 2. ve 3. Etap kentsel dönüşümde daha az hata yapılarak iş yeri ağırlıklı projelerin gerçekleştirilmesine çalışılacağını ifade etti. Beydağı yamaçlarında kentsel dönüşümden konut alan hak sahipleri bölgede ekmek alacak bir işyeri olmadığını, bunun nasıl bir kentsel dönüşüm olduğunu anlayamadıklarını, market açılmasını isteyip, evlerinin karşısında yer alan okula gitmek için 2-3 kilometre yol yürüdüklerini gönderdikleri mesajlarla dile getirdiler.  

SU VE ULAŞIM ÜCRETLERİNDE İNDİRİM YOK 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a İstanbul ve bazı belediyelerin içme suyu ücretlerinde indirim yapma kararı aldıklarını, Malatya'da böyle bir indirim olup olmayacağını da sorduk. Başkan açık ve net konuştu: 

“Malatya'da ciddi bir şekilde alt yapı yatırımlarına başladık. Bunu yaparken indirim yapmayı düşünemeyiz. Ulaşım konusunda da maliyetler sürekli yükseliyor. Bu nedenle indirim yaparız dersek doğruyu söylememiş oluruz. Yatırımların maliyeti nedeniyle bunu yapamayız.” 

Başkan Ahmet Çakır, bu açıklamasıyla yeni yılda MASKİ ve MOTAŞ'ın ücretlere zam yapılabileceğinin mesajını da vermiş oldu.  

YEŞİL KUŞAK NE OLDU? 

İnönü Stadı ve çevresindeki spor tesisleri alanının sahibi olan TOKİ'nin bu alanı hâlâ Malatya Belediyesine terk etmediğini ve bu alanın TOKİ tarafından satışa çıkarılacağı yolundaki endişeleri hatırlatınca, Başkan Çakır şu cevabı verdi: “Her fırsatta gündeme getiriyoruz. Bu alan yeşil alan olarak değerlendirilmelidir. Ancak bu alan karşılığında yer talep edilmektedir, Bu yeri de vermiş değiliz. İnönü stadı ve çevresini Malatya'ya kazandırmak zorundayız” dedi Bu konuda henüz umut verici bir gelişme yok.  

O nedenle İnönü Stadının yer aldığı alan konusunda daha çok şeyler konuşmak zorunda kalacağız. Söz konusu yer elden giderse, DSİ arazisinde olduğu gibi stat alanı da beton yığınlarına teslim edilecek. 

YENİ MALATYASPOR'UN KALICI OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ 

 Son sorumuz Yeni Malatyaspor oldu. Ne düşünüyorsunuz dedik Başkan konuştu:  

“Yeni Malatyaspor'u korumak için yönetimle birlikte çalışıyoruz. Bu takımın kalıcı olması için borçlu olmaması gerekiyor. Biz de yönetimle bu konuda aynı görüşteyiz. Bu güne kadar kulübün yönetim anlayışına asla müdahale etmedik. Sıkıntıları ve sorunları öyle kamuoyu önünde değil yüz yüze görüşerek çözmeliyiz. Çünkü kulüp Malatyalıları birleştiren ve şehrin tanıtımını yapan muhteşem bir imkân. Bu yapıyı korumak için hepimize görevler düşüyor. Büyükşehir belediyesi olarak bu değerimizin her zaman arkasında ve yanındayız.”  

Sorular ve sorunlar pek değişmiyor… 

Bu sorunları daha çok konuşacak ve yazacağız. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum