14 Mayıs seçimlerine doğru

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine kısa bir süre kala Malatya’da son durum..

14 Mayıs seçimlerine doğru
08 Mayıs 2023 - 21:24 - Güncelleme: 08 Mayıs 2023 - 21:28
14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine kısa bir süre kala Malatya’da son durum..


6 Şubat depremlerinden büyük yıkım yaşayan beraberinde tarihinde örneğine rastlanmamış bir göç veren Malatya’da depremler sonrasında yaklaşık 340 bin kişi kent dışına çıkış yaptı.Mart ila Mayıs aralığında yaklaşık 80 bin vatandaş peyderpey dönüş yaparken, 31 bin Malatyalı ise çeşitli kentlere yerleşti.

Deprem bölgesinden en fazla göç veren Malatya’da seçmen sayısı 2019 seçimlerine göre yüzde 5,5 azalırken, kent dışına çıkış yapan lakin ikametini hala Malatya’da bulunduranlarla birlikte  bu rakamın yüzde 15’lere ulaştığı değerlendiriliyor.


Bir başka ifade ile depremlerle birlikte Malatya’da seçmen sayısı  2019 seçimlerine göre yüzde 15 oranında azaldı. Bazı siyasi partiler kent dışındaki Malatyalılara 14 Mayıs için çağrıda bulunarak dönüş için çalışma başlatsa da bunun bir karşılık bulmadığı net olarak görülürken, depremin gölgesinde seçime giden kentte vatandaşın bir numaralı gündemi ise ekonomi. Depremle birlikte ev ve işyerleri yıkılın veya hasar alan binlerce Malatyalı ayakta kalmanın hesabını yaparken, sandıkta da tercini bu yönde yapacağını net bir şekilde hissettiriyor.

Depremler sonrası 30 bin kişinin konteyner kentlere yerleştirildiği Malatya’da seçimin kaderini belirleyecek 300 bin kişi ise çadır kentlerde yaşamını sürdürüyor. Ekonomisinin belkemiği kayısı olan kentte zirai don ile monilya gibi hastalıklar nedeniyle yeni dönem de yüzde 60 oranında ürün kaybı beklenirken, kayısı ile yaraların sarılması beklentisinin de pek mümkün olmadığı görülüyor. Depremin üzerinde geçtiği kent ekonomisinin ağır yara almasının yanı sıra demografik yapısı da sarsılan Malatya çokta derinleştirmediğimiz bu fotoğrafların eşliğinde ülke tarihini en önemli seçimine gidiyor.


Kent genelindeki nüfus yoğunluğu nedeniyle Akçadağlıların tercihinin belirleyici olacağı 14 Mayıs’ta sandıktan sürpriz bir sonuç beklenirken millet vekili dağılımının ise AK Parti: 2, CHP: 2 , MHP: 1 , YRP: 1 şeklinde oluşması öngörülüyor.


HABER: VAKKAS KARAMAN
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum