Ağbaba: "Hani yerli milliydiniz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tütün ticaretine 3 ile 6 yıl arasında hapis getiren teklifin görüşülmesi esnasında üreticilerin taleplerini dile getirdi. Ağbaba; “Yasa sonucu Philip Morris’le Abuzer dayının rekabeti ortaya çıkıyor ki burada Abuzer dayının ayakta kalması mümkün değil.” dedi

Ağbaba: "Hani yerli milliydiniz"
14 Temmuz 2021 - 13:05 - Güncelleme: 14 Temmuz 2021 - 16:26
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tütün ticaretine 3 ile 6 yıl arasında hapis getiren teklifin görüşülmesi esnasında üreticilerin taleplerini dile getirdi. Ağbaba; “Yasa sonucu Philip Morris’le Abuzer dayının rekabeti ortaya çıkıyor ki burada Abuzer dayının ayakta kalması mümkün değil.” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tütün ticaretine 3 ile 6 yıl arasında hapis getiren teklifin görüşülmesi esnasında üreticilerin taleplerini dile getirdi.
 
6 AY SONRA TEKRAR AYNI ŞEYLERİ KONUŞACAĞIZ
Ağbaba komisyonda yaptığı konuşmada; “Zaman zaman “kaçak tütün” deniyor ama aslında bölgemizde yetişen tütüne isim verilecekse “yerli tütün” demekte fayda var çünkü bu tütün o bölgenin topraklarında üretiliyor, bölgenin insanları emek vererek, alın terlerini o toprağa dökerek üretiyorlar. Ancak çıkarılan bir yasa var, maalesef öyle ucube bir yasa ki üretmek serbest, satmak yasak. Özellikle Adıyaman yöresinde, Çelikhan yöresinde 300-500 metrekarelik seki yapılarak tütün üretiliyor. Tütün dünyanın en zor tarım ürünlerinden birisi. Sabahın dördünde kalkıyorsunuz, suyunu veriyorsunuz, aylarca uğraşıyorsunuz. Bu bölge de hakikaten çok yoksul bir bölge, ben yakinen biliyorum. Abdurrahman Tutdere’nin seçim bölgesi ama Malatya’yı da çok ilgilendiren bir yer. Burada bu insanların tek geçim kaynağı tütün. Eğer bu yasa çıkarsa altı ay sonra bu insanların tekrar açlıkla, ölümle karşıya karşıya kalmasına yol açacak.”dedi.
 
BU YASA ÜRETİCİLERİ AÇLIĞA YOKLUĞA MAHKUM EDECEK
“Geçtiğimiz haftalarda bu insanlar ayağa kalktı. Adıyaman’da, Kahta’da, Çelikhan’da, Doğanşehir’de bu yasanın kendilerini yokluğa, açlığa mahkûm edeceğini ifade ettiler” diyen Veli Ağbaba, “ Bu yasa teklifini getirenlerin o insanları dinlemesi lazım. O insanlar ki öyle size de çok uzak insanlar değil. Örneğin Çelikhan’da AKP’nin oy oranı yüzde 90’lara varıyor,Adıyaman’ın tütün üretilen bazı bölgelerinde AKP’nin oy oranı çok yüksek. Keşke teklif hazırlanmadan önce gidip oradaki üreticilerle konuşulsaydı,dinleselerdi o insanları, fikirlerini alsalardı.”şeklinde konuştu.

HANİ YERLİ VE MİLLİYDİNİZ?
CHP’li Ağbaba, “Kendi seçim bölgemde de Kurucaova’dan başlayarak Battalgazi’ye kadar tütün ekimi yapılıyor ve bu tütün ekimi sayesinde son dönemde kayısısı olmayan Malatyalılar önceye göre daha düzgün bir yaşam sürmeye çalışıyor. AKP’nin en çok kullandığı ifadelerden birisi yerlilik ve millîlik. Tütünü savunmak yerlilik ve millîliğin turnusol kâğıdıdır. Adıyaman tütününü yasaklamak ya da satışını engellemek yerli ve millî bir tutum değil. Adıyaman’daki tütün üreticileri “Biz kayıt altına alınalım, makul vergi verelim ama biz Philip Morris’le rekabet edemeyiz.” Diyorlar. Yani şurada Philip Morris’le Abuzer dayının rekabeti gibi bir şey ortaya çıkıyor ki burada Abuzer dayının ayakta kalması mümkün değil.”dedi.

ALTI AY ERTELEME OLMAZ
Tütünün bölgedeki insanlara hem sosyal anlamda hem istihdam anlamında katkısı olduğunu belirten Ağbaba, “O insanları Adıyaman’ın köyünde ya da Bulam’ın köyünde ya da Doğanşehir’in Fındık köyünde yaşama bağlayan şey tütün.Bunu siyasi bir meseleden çıkarıp vicdanınıza seslenmek istiyorum: Bu çok ciddi bir mesele; Malatya için ciddi mesele, Adıyaman için ciddi mesele. Şimdi, altı ay erteleme falan olmaz. Bu konu 2017’den beri gündemde.”ifadelerini kullandı.

ÂDETA TERÖR ESTİRİLİYOR
Tütün üreticilerinin insanlık dışı uygulamayla karşı karşıya bırakıldığını kaydeden Ağbaba, “Sokağa kendi iradeleriyle çıkmış, AKP’nin yüzde 90 oy aldığı köylerde yollar kesilmiş. Bu pazartesi bir kalktık ki, geçen hafta tutuklamaların zorlaştırıldığı bir dönemde bir hafta geçtikten sonra insanlar evlerinde otururken evlerine baskın yapılıyor, sabahın dördünde insanlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Âdeta terör estiriliyor. MHP Çelikhan Belediye başkan adayı olmuş birinin ailesinden birisi tutuklanıyor. Yani onlara da herkese de terörist muamelesi yapılıyor. Şu anda Adıyaman’da sokağa çıkan herkese terörist gibi bakılıyor ama bilin ki bu kolay kolay Adıyaman’da uygulanmaz, uygulanmaması lazım” ifadelerini kullandı.

BU UCUBE YASA TÜTÜN ÜRETİMİNİ YOK EDER
Tütünün Adıyaman'da ya da Malatya’da onlarca dönümde ekilmediğini, 500 metre, 300 metre alanlarda ekim yapıldığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu insanların ekim yaptığı alanda hiçbir şey yetişmez, kaya ve taş bile yetişmez ama o insanlar alın terini dökerek tütün yetiştirmeye çalışıyor. Bu yasağın getirilmesi, bu ucube yasanın geçirilmesi  o bölgenin yok olması anlamına gelir. Lütfen, yerli ve millî olun. Uluslararası şirketlere karşı Abuzer dayıyı, Ahmet dayıyı, Çelikhanlıyı, Kurucaovalıyı, Fındıklıyı, Mızgılıyı ezdirmeyin” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum