AK Partili Çakır Meclis'te konuştu

Covid-19 salgınının dünya ekonomisini olumsuz bir şekilde etkilediğini aktaran Çakır, Türkiye'de ise bu süreçte ekonomiyi korumaya yönelik ciddi adımlar attıklarını dile getirdi.

AK Partili Çakır Meclis'te konuştu
13 Ocak 2022 - 20:39
Covid-19 salgınının dünya ekonomisini olumsuz bir şekilde etkilediğini aktaran Çakır,  Türkiye'de ise bu süreçte ekonomiyi korumaya yönelik ciddi adımlar attıklarını dile getirdi. 

Çakır, "Tüm dünyada büyüme oranlarında, tedarik zincirlerinde, istihdamda önemli düşüşler olduğu gibi gıda zincirlerinde, enflasyonda ciddi fiyat artışları gözükmektedir. Hükümetimiz bu süreçte aldığı etkin ve yoğun tedbirler sayesinde Türkiye ekonomisini koruma altına almıştır. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de üreticiden tüketiciye bütün vatandaşlarımızın yanında yer almış ve bütün enstrümanları seferber etmiştir" şeklinde konuştu. 

Enflasyon sorununun Türkiye'ye has bir durum olmadığını aktaran Çakır,  "Türkiye'de elbette bir enflasyonun varlığını biliyoruz ancak bu sorunun sadece ülkemize has olmadığını, tüm dünyanın sorunu olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Ekonomik yönden gelişmiş ülkelerde dahi enflasyonun 5 kat arttığını unutmamalıyız. Tüm dünyada enerji fiyatları başta olmak üzere ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar gözükmektedir. Nitekim bu artışların birçok ülkede iç karışıklıklara bile sebebiyet verdiğini gözlemlemekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Çakır, hükümetin enflasyonla mücadele konusunda çok önemli adımlar attığını dile getirerek, "Asgari ücrette yapılan artışlar, yine asgari ücrete kadar olan ücretlerdeki vergilerin kaldırılması, doğal gaz ve enerji fiyatlarında vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi ve bu ağırlığı hissetmemesi adına vergilerde yapılan feragatler, attığımız önemli adımlardı. Avrupa'da hem elektrik hem de doğalgaza baktığımız zaman son dokuz aylık süreçte yüzde 250'leri aşan bir fiyat artışının olduğunu görüyoruz ama Türkiye'ye baktığımız zaman fiyat artışlarının Avrupa ortalamasının çok daha altında olduğu da bir gerçek. Bunun yanında en büyük sıkıntılarımızdan biri olan stokçuluğa karşı da her türlü önlemi alıyoruz. Sayın  Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla fiyat artışlarını incelemek üzere Fiyat İstikrarı Komitesi kuruldu. Kurumlarımız, market zincirleri başta olmak üzere piyasa dengesini bozan üretici, tedarikçi, perakende işletmecilerine ve fahiş fiyat artırımlarına karşı her türlü tedbiri almakta. Resen başlatılan incelemeler doğrultusunda 2020 yılında 2 bin 900, 2021 yılında da 2 bin 470 olmak üzere toplamda 5 bin 370 dosyanın incelenerek karara bağlandığını söyleyebilirim. En son geçtiğimiz hafta stokçuluğun cezalarının arttırılması konusunda Meclisimiz kanununu çıkardı. Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerdeki grup toplantısında da 'Önümüzdeki temmuz ayında enflasyon gerçekleşmesine ve şartlara bakarak çalışanlarımızın durumunu bir kez daha gözden geçiriyoruz' diyerek vatandaşımızın hiçbir şekilde bu süreç içerisinde mağdur edilmeyeceğini, haklarının ve gelirlerinin korunacağını bir kez daha ifade etmiş oldu. Netice itibarı ile biz hükümet olarak milletimizin her daim yanındayız ve bu konuda da gayret göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum