Akçadağ'da bir devir kapanıyor!

Malatya'nın Akçadağ ilçesi'nde yıllardır sürdürülen ‘taziye yemeği’ uygulamasının kaldırılması için ilk adım atıldı.

Akçadağ'da bir devir kapanıyor!
07 Ağustos 2019 - 00:03 - Güncelleme: 09 Ağustos 2019 - 14:25

Malatya'nın Akçadağ ilçesi'nde yıllardır sürdürülen ‘taziye yemeği’ uygulamasının kaldırılması için ilk adım atıldı.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan ile Muhtarlar Dernek Başkanı Eyüp Gönültaş, ilçede ciddi bir mağduriyete neden olan uygulamaya son verilmesi için yemekli taziye organizasyonlara katılmama kararı aldı.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Kazgan," Belediye Başkanı olarak vatandaşlarımızın acısı ve sevincini paylaşmak adına il dışında olduğum günler hariç bugüne kadar düğün ve mevlitlere katılmaya çalıştım.

Ancak taziye ve mevlit yerlerinde dikkatlice yaptığım gözlemlerde bazı olumsuzlukların alışkanlık haline geldiğini gördüm.Bunlardan biri; mevlit yerlerinde Kuran ve mevlidin yeterince okunmadan geçiştirilmesidir. Bir an önce yemek yeyip ayrılmak isteyen insanların isteklerine uyularak yapılan bu uygulama maalesef giderek yaygınlaşmaktadır. 

Bunun sonucunda mevlit yerlerinin çoğunda Kuran ve mevlit çok kısa okunmakta yani adeta okunmuş gibi yapılmaktadır.

İkincisi ise; bir dayanışma örneği olan komşular ve aile yakınları tarafından  taziye yemeğinin karşılanması uygulaması yerine taziye yemeğinin tamamen cenaze sahibinin üzerine yıkılması ve çok abartılmasıdır. 

Bu nedenle ve bundan böyle taziyelerde yemeksiz bölümlere katılım sağlamaya çalışacağım."dedi

Kazgan'ın yemekli taziye organizasyonlara katılmama kararını desteklediklerini belirten Akçadağ Muhtar Dernek Başkanı Eyüp Gönültaş ise; " Türk aile kültürü ve geleneklerimizde yeri olmayan ayrıca inanç sistemimizde de yer almayan tamamen bir hurafe olan gelinen  nokta itibariyle de vatandaşlarımızda çok ciddi mağduriyetler yaratan uygulamanın kaldırılması ilçemiz halkı lehine olacaktır.Bu kapsamda ilçemiz belediye başkanı Ali Kazgan beyin almış olduğu bu kararı sonuna kadar destekliyor,uygulamanın ilçemiz geneline yayılması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz."diye konuştu 
 


YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • selim
    4 yıl önce
    yemekle devir kapatma.. hizmetle projeyle yatırımla devir aç.. şu sera gazı emisyon saçmalığını ve levent vadisine iki kafetarya yapıp dünya harikası yapmış gibi davranmayıda bırakın..
  • Hasan
    4 yıl önce
    Çok isabetli bir karar. Akçadağın yıllardır beklediği bir projeydi bu keşke seçim yatırımı olarakta kullansaydınız daha çok oy gelirdi.rnYaw ne yemeği ne mevlidi. İnsanlar bağımsız olduğunu bile bile seni seçti Farkına var durumunun. Proje üret Akçadağa bir şeyler yap uğraşma yemekle. Akçadağa müteahhitleri sok yada belediye kanalıyla kat karşılığı ihale yap güzel konutlar yaptır insanlar kaçıp gelmesin merkeze. Düğün salonu yap. Sanayi sitesi yap. Engelsiz yaşam merkezi yap çarşıyı baştan sona elden geçir.modern bir kütüphane yap. Yüzme havuzu yaptır. Ücretsiz kurslar açtır. Modern kaldırım ve yollar yaptır. Senin işin cenazede yemeği kaldırtmak değil
  • Akçadağlı
    4 yıl önce
    Son derece önemli ve doğru tespit sayın başkanı ve dernek başkanını tebrik ederim akçadağımıza yapılacak en büyük hizmet olur inşallah kısa sürede kalkarda kurtuluruz .
  • Muhsin polat
    4 yıl önce
    Ben almış olduğunuz bu karara katılmıyorum.Akçadağla özdeşleşen bir geleneğin kalkmasını istemiyorum.Bir insanın ömür boyu vermiş olduğu emeğin ve kazancın karşılığı bir yemek etmiyorsa diyecek bir şey bulamıyorum.örf ve âdetlerimizle oynamayalım.bugün yemek yarın başka birşey gittikçe kendimizde uzaklaşıyoruz.Beledeyi olarak yemek veremiyeçek olan fakir ailemize yardım etsin.Güçü kuvveti olanda ölenin hayrına yemeğini versin.
  • Fevzi kırık
    4 yıl önce
    Helal size muhtarım