Atatark'ün Malatya'ya gelişi çeşitli etkinliklerle kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 85. Yıldönümü nedeniyle Atatürk anıtı önünde bir tören düzenlendi.

Atatark'ün Malatya'ya gelişi çeşitli etkinliklerle kutlandı
14 Şubat 2016 - 00:00 - Güncelleme: 14 Şubat 2016 - 00:02

Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 85. yılı nedeniyle kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi. 

İlk olarak Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma töreni Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Garnizon Komutanlığı ile CHP, Malatya Barosu ve Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi tarafından çelenk sunumu ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, şeref defterine duygularını yazdı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenin ardından protokol üyeleri Atatürk Evi’ni gezdi.

Burada Atatürk’ün 1937 yılında geldiği Malatya’da kaldığı sırada kullanılan eşyaları inceleyen protokol daha sonra Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen konferansa geçti. Buradaki törende de söz alan Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, Mustafa Kemal Atatürk’ü özlem ve saygı ile andıklarını belirterek, “Binbir güçlük ve yokluk içerisinde emperyalist güçlere karşı Kurtuluş Savaşı veren aziz milletimizin önderliğini yapan Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra, ülkenin kalkınmasına ve imarına yönelik çalışmalara hız vermiştir” diye konuştu. Yurt gezileri kapsamında Atatürk’ün ilk kez 13 Şubat 1931 Malatya’ya geldiğini hatırlatan Şengün, bir diğer ziyaretinde 14 Kasım 1937 gerçekleştiğini söyledi. Ulu Önder Atatürk’ün gelişen ve büyüyen Malatya'ya verdiği önemi bu ziyaretlerin gösterdiğini belirten Şengün, “93 yıl sonra bugün Atatürk'ün kurarak bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti, onun gösterdiği hedefler doğrultusunda dünya devletleri arasındaki müstesna yerini alırken, Malatya'mız da kabuğunu kırmış modern bir Büyükşehir olarak yoluna emin adımlarla devam etmektedir” dedi. Malatya'yı fiziki, sosyal ve kültürel alanda daha yaşanılabilir bir kent yapma adına yoğun bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Şengün “Amacımız, 85 yıl önceki ziyaretinde yapmış olduğu, 'önemli ve feyizli şehir' nitelemesine layık olmak amacıyla Malatya'mızı alt ve üst yapısı ile birlikte bütün kentsel sorunlarını asgari düzeye indirmiş bir bütün şehir konumuna getirmektir. Bu hizmet yürüyüşümüzde elbette en büyük rehberimiz O'nun manevi miras olarak ifade ettiği akıl ve bilimdir" diye konuştu. Şengün’ün konuşmasından sonra öğrenciler tarafından şiirler okundu. Etkinlik Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Cuma Avcı, “Malatya ve Atatürk” konulu sunumu ile son buldu.

Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 85. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün, 2.Ordu Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Yılmaz resmi kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Öte yandan, Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin yıldönümü nedeniyle kentteki tüm resmi dairelere Türk bayrakları asıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum