Bakan Tüfenkci: "Kardeş Kırgızistan'da kazansın, birlikte büyüyelim"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB un ev sahipliğinde Kırgız Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev ve heyeti ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu’na katıldı.

Bakan Tüfenkci: "Kardeş Kırgızistan'da kazansın, birlikte büyüyelim"
21 Ocak 2016 - 15:16 - Güncelleme: 21 Ocak 2016 - 15:20

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, TOBB un ev sahipliğinde Kırgız Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev ve heyeti ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu’na katıldı.

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen forumda konuşan Bakan Tüfenkci, Kırgızistan'ın istikrarı, refahı ve mutluluğunun Türkiye'nin istikrarı, refahı ve mutluluğu olduğunu, Kırgızistan'ın güvenliğinin  Türkiye'nin güvenliği olduğunu ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, Kırgız muhatapları ile ilişkilerini en iyi seviyede tutarak işbirliklerini her alanda ileri düzeye taşıma gayreti içinde olduklarını ifade eden Bakan Tüfenkci, Kırgız muhataplarından da aynı destek ve gayreti görmüş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

“Sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim.”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2012-2015 döneminde artış gösterdiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyelerine ulaşması için bir engel bulunmadığını dile getirdi. Bakan Tüfenkcikonuşmasında “Kırgızistan ile ihracatımızda son üç yılda gerçekleşen ortalama %44,5 oranındaki artış, Kırgızistan’ı Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında ihracatımızın en hızlı arttığı ülke konumuna getirmiştir. Sadece biz kazanalım istemiyoruz, kardeşimiz Kırgızistan da kazansın. İkimiz birlikte büyüyelim, birlikte zenginleşelim. Kırgızistan’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 300 civarında Türk sermayeli firma, Kırgız ekonomisine büyük katkı vermektedir. Türk firmaları 5 binin üzerinde Kırgız vatandaşına istihdam sağlamaktadır. 2014 yılı sonu itibarıyla Kırgızistan’daki yurt dışı yatırım stokumuz 37 milyon dolar tutarındadır.”dedi.

“Hedefimiz, önümüzdeki dönemde, ikili ticaret hacmimizi, birlikte ortaya koyacağımız hedeflerle daha da artırmaktır.”

Türk inşaat sektörüne de dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Firmalarımız, 1972’den beri 104 farklı ülkede, 7 bin 684 proje üstlenmiş ve dünya müteahhitlik hizmetleri piyasasında saygıdeğer bir yer edinmişlerdir. Bu projelerin toplam tutarı 300 milyar doların üzerindedir. Ayrıca, Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi arasında 42 Türk firması yer almaktadır. Bu alanda Çin’den sonra dünyada 2’nci sırada bulunmaktayız. Türkiye’nin her biri alanlarında dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alan müteahhitlik firmaları ile yapılacak işbirliği ve ortaklıkların tüm bölge ülkeleri ekonomilerine yadsınamaz yararlar sağlayacağını özellikle belirtmek isterim.”dedi.

Bakan Tüfenkci, günümüz dünyasının, sosyal ve siyasi açıdan çeşitli değişimler ve dönüşümler geçirmekte olduğunu ve dönüşümü yakalayan toplumların yeni uluslararası sistemin inşasında söz sahibi olacaklarını belirtti. Zor ama bir o kadar da fırsatlarla dolu bir coğrafyada bulunduğumuzu dile getiren Bakan Tüfenkci,“Ülkemizin barış, istikrar ve ekonomik refahı kadar, bölgemize ve dünya barışına katkıda bulunmak için de çalışıyoruz. Bölgedeki sorunların çözümü halinde sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki tüm ülkelerin kazanacağını her zaman güçlü biçimde ifade ediyoruz. Suriye’de yaşananlar sadece Ortadoğu’nun değil, bölgemizin ve dünyanın sorunudur. Suriye’nin refah ve huzurunu Türkiye’nin refah ve huzuruyla eşdeğer görüyor; bu amaçla acilen huzur ve istikrarın temin edilmesi için gayret gösteriyoruz. Bizim için esas olan insani değerlerdir. Bu bağlamda yaklaşık 2,5 milyon mülteciyi ülkemizde misafir ediyor, onların sağlık ve eğitim de dâhil olmak üzere her alanda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.” dedi

Kırgızistan Ekonomi Bakanı Arzybek Kozhoshev de forumun iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek açısından önemli olduğunu, ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olduğunu anımsatan Kozhoshev, "Türkiye, Kırgızistan için en önemli ekonomik ve ticari ortaklardan biridir" diye konuştu.

Kozhoshev, Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ilişkilerin temellerinin son derece sağlam olduğunu vurgulayarak, "Biz, kardeş olduğumuzu unutmamalıyız. Allah'ın izniyle Türk-Kırgız ilişkileri daha da gelişecektir" dedi.

Konuşmaların ardından OSTİM OSB Başkanlığı, KOSGEB, TOBB ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında ayrı ayrı işbirliği protokolleri imzalandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum