Baykal: 'Namus cinayeti ne demek?'

Deniz Baykal, 'Namus cinayeti ne demek? Namus herkesin namusu. Namus ne? Hırsızlık, yolsuzluk, üçkağıtçılık, yetim hakkı, devleti dolandırma namussuzluk değil, ailenin genç kızı bir erkekle selamlaşması namussuzluk. Yok böyle bir şey. Kimse kimseye hükmetme hakkına sahip değil. Herkes kendisinden sorumlu' dedi.

Baykal: 'Namus cinayeti ne demek?'
08 Mart 2015 - 22:30 - Güncelleme: 08 Mart 2015 - 22:34

Deniz Baykal, 'Namus cinayeti ne demek? Namus herkesin namusu. Namus ne? Hırsızlık, yolsuzluk, üçkağıtçılık, yetim hakkı, devleti dolandırma namussuzluk değil, ailenin genç kızı bir erkekle selamlaşması namussuzluk. Yok böyle bir şey. Kimse kimseye hükmetme hakkına sahip değil. Herkes kendisinden sorumlu' dedi.Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde CHP İlçe Örgütü’nün düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılan CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, “Serasından, tarlasından çıkıp çocuğuyla birlikte bu toplantıya gelen bayanlarla birlikte olmak, benim için lüks salonlarda sosyete kadınlarının düzenlediği etkinliklerden çok üstündür" dedi. 

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde partisi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katıldı. Davetliler tarafından coşkuyla karşılanan Baykal, diğer CHP Antalya milletvekillerinin de katıldığı etkinlikte davetlilere seslendi. Baykal, Türkiye’nin her yerinde bugün bu türden toplantılar tertip edildiğini ancak bu toplantıların en anlamlısının Gazipaşa’da düzenlenen toplantı olduğunu söyledi. Emekçi kadınların, seraların camekanından, tarlasından çıkan kadınların çocuklarıyla birlikte katıldığı bu etkinliğin sosyete kadın partilerinden çok daha anlamlı olduğunu ifade eden Baykal, “Kadın hakları konusunda eşitlik talep etme dönemi geride kalmıştır. Kadın hakları konusunda şikayet etmenin, olumsuzlukları anlatmanın değeri kalmamıştır. Ortada kabul edilemez bir çarpıklık vardır. Kadın erkekle eşittir demenin bir anlamı yoktur. Bunu hayata geçirmemiz lazım. Bunu eşimize, abimize, babamıza, kardeşimize, mahalleye öğretmemiz, sokağa öğretmemiz lazım. ‘Biz kadınsak da senden hiçbir eksiğimiz yoktur. Sen nasıl kendi hayatını belirliyorsan, ben de öyle belirlerim’ deyip ortaya çıkmak lazım” dedi.

Şiddetin maruz kalan için değil, uygulayan için utanç verici olduğunu tüm topluma anlatmak gerektiğini dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Namus cinayeti ne demek? Namus herkesin namusu. Namus ne? Hırsızlık, yolsuzluk, üçkağıtçılık, yetim hakkı, devleti dolandırma namussuzluk değil, ailenin genç kızı bir erkekle selamlaşması namussuzluk. Yok böyle bir şey. Kimse kimseye hükmetme hakkına sahip değil. Herkes kendisinden sorumlu. Herkese değer vereceksin. Bu kültürü sokağa benimsetmek lazım. Kanun değiştirmekle bu iş çözülmez. Bunu sokağa yaymak lazım. Bir kadına saygısızlık yaparak kabadayılık yapmanın dünyanın en aşağı davranışı olduğunu beyinlere kazımak lazım. Böyle bir günde bu duygularımı İstanbul’un, Ankara’nın sosyete derneklerinin, televizyon kanallarının naklen yayınladığı lüks salonlarında değil de Gazipaşa’da, Gazipaşa toprağı kokan, Gazipaşalı genç yaşlı bayanların, erkeklerin arasında ifade etmenin daha önemli olduğunu düşündüm. O duygularla aranızdayım. Hepinize teşekkür ederim.”

Baykal’ın konuşmasının ardından davetliler müzik eşliğinde eğlendi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum