İşe başladığı gün aldığı haberle yıkıldı

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan sağlık personeli genç anne Asena Pektaş göreve başladığı gün aldığı haberle yıkıldı. Yaklaşık 8 aydır hasta bebeğinin tedavisi için uğraşan anne, bir an önce çocuğunu tedavi ettirebilmenin ve yeniden görevine başlayabilmenin hayalini kuruyor.

İşe başladığı gün aldığı haberle yıkıldı
16 Aralık 2022 - 21:57
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan sağlık personeli genç anne Asena Pektaş göreve başladığı gün aldığı haberle yıkıldı. Yaklaşık 8 aydır hasta bebeğinin tedavisi için uğraşan anne, bir an önce çocuğunu tedavi ettirebilmenin ve yeniden görevine başlayabilmenin hayalini kuruyor.

Yeşilyurt ilçesinde yaşayan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Asena Pektaş 2,5 yıl önce tanıştığı kendisi gibi ATT olan Fethi Pektaş ile evlendi. Yaklaşık 10 ay önce erkek bebekleri dünyaya gelen çift, birkaç ay sonra gelen atama haberi ile ikinci mutluluğu yaşadı. Balıkesir'e ataması yapılan Asena Pektaş gerekli işlem ve hazırlıklarını tamamladıktan sonra göreve başlamak üzere yola çıktı. Bebeğini, kendisi gibi ATT olan kocasına emanet eden Fethi Pektaş, göreve başladığı ilk gün gelen haberle büyük bir şok yaşadı. Bebeği Safa’ya Tip 1 SMA hastalığı tanısı konulan Asena Pektaş aldığı haberle adeta yıkılırken, öğleye kadar görev yaptığı işyerinden apar topar ayrılarak Safa’nın tedavisi için Malatya’ya döndü. Eşi Fethi Pektaş ile şimdiler de evlatları Safa’nın tedavi için mücadele eden Asena Pektaş, hayalini kurduğu işini yapamadığı gibi evladını da kaybetmenin korkusunu yaşıyor.

“İlk iş günümde evladımın SMA hastası olduğunu öğrendim”
Hastalığın çok hızlı ilerlediğini anlatan acılı anne, oğlunun tedavi edilerek, izin ve raporlarla ayrı kaldığı işine yeniden dönebilmenin hayalini kuruyor. Acılı anne Fethi Pektaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Safa SMA Tip 1 kas hastası şuan 8 aylık hastalık teşhisi 2,5 buçuk aylıkken kondu. Balıkesir’e atanmıştım ilk iş günümde Safa’ya SMA Tip 1 kas hastası tanısı konuldu. İlk iş günümde öğleye kadar çalışıp öğleden sonra oğlumun tanısını aldıktan sonda tedavi için Malatya’ya dönüş sağladık. Şuan Safa tedavi aşamasında Türkiye’nin karşılamış olduğu spinraza ilacının tedavisi alınıyor ve 4 doz alındı 5’inci dozunu bekliyoruz. Kampanyamıza göre hastalığımız daha hızlı ilerliyor. Ben ve eşim sağlık personeliyiz. İkimizde elimizden geldiği kadar oğlumuzun sağlığı için tüm gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. Kas kayıplarımız çok fazla gözlerimiz yarı açık vaziyette uyuyoruz. Safa bir aydır anne sütüyle beslenemiyor burnundan taktığımız sonda ile besleniyor ve çok gevşek bebeğimiz. Hastalık çok hızlı ilerliyor. Oğlumuz için destek bekliyoruz."

“Bilinçli olmamız gerekiyor herkes test yaptırmalı”
Anne adaylarını test yaptırmadan evlat sahibi olmaması gerektiğini belirterek, uyaran Anne Pektaş, "Bir sağlık çalışanı olarak test yaptırmadan evlat sahibi olmaktan ben de utanıyorum. Bilinçlenmek gerekiyor. Herkesin test yaptırıp o şekilde evlat sahibi olması gerekiyor. Sadece yeni evliler değil çocuk isteyen ikinci, üçüncü çocuğunu bekleyende test yaptırmaları gerekiyor. Şuanda çok fazla taşıyıcı insan var. Bir anne olarak bir sağlık çalışanı olarak oğlumuzun SMA hastası olması çok zor bir süreç, oğlum gece hırıldayarak uyuyor ve ufacık bir tıkanması daha önce üç, dört kez tıkanma ile karşılaştık sağlıkçı olmasak biran fark etmemiş olsak müdahale beş dakika geç olsa şuan Safa bu konumda olmayabilirdi. Sağlıkçı olduğumuz için erken müdahale için çaba sarf ediyoruz, dikkat ediyoruz. Ama bir aile olarak zor süreçlerden geçiyoruz. Safa bizim ilk evladımız" ifadelerini kullandı

Yüzlerce hastanın yardımına yetişti kendi evladı için çaresiz
10 yıldır ATT olarak görev yaptığını belirten baba Fethi Pektaş ise, bugüne kadar yüzlerce hastanın imdadına yetiştiğini ama kendi evladının hastalığında ise çaresiz kaldığını kaydetti.
Oğlu Safa’nın her geçen gün gözleri önünde eridiğini anlatan Fethi Pektaş başta meslektaşları olmak üzere tüm hayırseverlere seslenerek, "Oğlum Safa’ya 2, 5 aylıkken SMA Tip 1 kas hastası tanısı konuldu. 10 yıldır Malatya’da acil tıp teknisyeni olarak görev yapmaktayım. Bu süre içerisinde birçok hastaya koşmuşken şuan kendi evladıma yetişemiyorum. Evladım ölmesin istiyoruz. Malatya Valiliği 22-2035 sorgu numarasıdır. Özellikle sağlık personeli arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza, tüm insanlara sesleniyorum bugün benim evladıma SMA tanısı konuldu yarın hepimizin başına da gelebilir. Bir umut var, oğlum iyileşsin bu tedaviyi alsın diye çabalıyorum. Sizlerden ricam beş dakika empati yapın evladımın yaşaması için neler yapılması gerekiyorsa ben onu yapmaya çalışıyorum. Evladım gözlerimin önünde ölmesin diye daha fazla kas kaybı gerçekleşmesin diye sizlerin desteğine ihtiyacımız var. “diye konuştu


İHA

YORUMLAR

  • 0 Yorum