TMO kayısı alımına ne zaman başlayacak?

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısıda TMO'nun alım müdahalelerinin piyasasının seyrine göre netlik kazanacağını belirterek, uzun bir zamanın ardından yakalanan fiyat istikrarının zarar görmemesi için dikkatli davranıldığını söyledi.

TMO kayısı alımına ne zaman başlayacak?
08 Ağustos 2021 - 00:00 - Güncelleme: 09 Ağustos 2021 - 19:54
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısıda TMO'nun alım müdahalelerinin piyasasının seyrine göre netlik kazanacağını belirterek, uzun bir zamanın ardından yakalanan fiyat istikrarının zarar görmemesi için dikkatli davranıldığını söyledi.

TMO'nun kuru kayısı piyasasını yakından izlediğini belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan,  
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye’de Manavgat’ta başlayan ve ardından farklı noktalarda meydana gelen can yakıcı orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştığını, ilerleyen günlerde TMO'nun alım müdahalelerine ilişkin bir açıklama gerçekleştirmesini beklediklerini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl ürüne müdahale alım kararının Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alındığını anımsatan Özcan,Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kayısı alımına başlamasıyla birlikte üreticide bir güvenin oluştuğunu ve piyasalarda da istikrar yakalandığını kaydederek; " Toprak Mahsulleri Ofisleri'nin en önemli kuralı o ilde lisanslı depo varsa ürün alır ve ürünleri lisanlı depoya korlar vahşi depolama alanlarında ürün muhafaza etmezler. Çünkü, ürün her türlü sigorta, garanti kapsamındadır. Geçen yıl depo inşaatını dokuzuncu ayın ortalarında bitirdik daha çok sertifika sürecinde biraz oyalandık ve sertifikaları aldıktan sonra TMO ürüne müdahale kararı alarak, 21 lira 4 numara kükürtlü üründe, 23 lira 4 numara naturel üründe açıklama yaptı.  Geçen yıl biraz geciktik gecikmemizin nedeni bu idi. Toprak Mahsulleri Ofisi normalde hasat sona erdikten sonra ürüne müdahale alımları açıklaması yapar. Bu yıl farklı bir yıl oldu. TMO, ürününün ihracatına zarar vermek için çok dikkatli hareket eder. Sonuçta bu ürün ihracat ürünü. Biz ürettiğimiz ürünün yaklaşık yüzde 85'ini ihraç ediyoruz. Dolayısıyla ihracattaki gelişmeler, ürünün muadilleri, tüketim seyri, tüketicinin raftaki tepkisi bunların hepsi dikkatli bir şekilde inceleniyor. Ayrıca bunun birde ihracat değeri var. Hiç bir ürün fiyatlandırılmasında sınırsız değildir. Dolayısıyla TMO bu yıl biraz daha izleyerek daha doğrusu piyasaların geriye doğru gitmesi durumunda müdahale etmek istiyor. Aslında bir çalışma vardı. Orman yangınları bu çalışmayı öteledi. Malum sayın Bakanımız Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sahada. Bununla birlikte TMO'nun üreticiyi bilgilendirmek adına da olsa  önümüzdeki günlerde kapsamlı bir açıklama yapmasını bekliyoruz. "dedi

Lisanslı depoculuğun önemine de değinen Özcan," 2021-2022 yılı sezonu diye adlandırdığımız 1 Ağustos 2021 - 31 Temmuz 2022 hedef yüz bin ton ihracat 500 milyon dolar gelir. Şuanda bu hedefe çok yakınız. Afaki gerçekleşmeyecek bir hedeften bahsetmiyorum. Kuru kayısı an itibariyle 4 doların üzerinde işlem görüyor. Ağustos, Eylül ve Ekim bu üç ayda 30 bin ton ihracat bekliyoruz. Buradaki resim bize Kasım ve Aralık'ta yeni  bir yol açacak. Piyasaların talep ettiği miktarı eğer arzda gerçekleştiremezsek bu mutlaka fiyatlara yansıyacaktır. İşte burada en önemli aktör üretici. Üretici ben bu ürünü ürettim eve gidip yatayım diyemez. Bize yardım edecek, ihracat değerini arttırmada üretici piyasaları  sıkılaştıran piyasaları yöneten en önemli güçtür. Bir ürünün en önemli sahibi onu üretendir. Üretici ürününe sahip çıkarak, piyasalardaki arz talep dengesini zor durumda bırakacak hareketlerden vazgeçecek. Artık ürün pahalı. Üretim maliyetlerini ve giderlerini karşılayacak miktarı piyasaya arz ederek, geri kalan miktarları da koruyacak. Bunu koruyabilmesi için lisanlı depoculuğu hayata geçirdik. 30 bin metre kare alan üzerine 6 bin ton kapasiteli iklimlendirilmemiş bir depo yaptık. Sadece TMO'nun kullanımına açmadık burayı. Burası üreticinin, ürününü getirip emanete koyacak. Devlet lisanlı depoculuğa çok önemli imkanlar sunuyor. Ürününüzü depoya getiriyorsunuz nakliye desteği, ürünün laboratuvar tahlili yapılıyor laboratuvar desteği veriyor, ürünü depoya koyanı vergiden muaf kılıyor. Yüzde 2 stopaj, yüzde 1 KDV'den muafsınız. Ürünü depoya koyduğunuz için size ürünün değerinin yüzde 75'i kadar faizsiz kredi veriyor. Bu noktada bizde üreticiden şikayetçiyiz. Çünkü ilgili gösterilmiyor. Bu işletmelere sahip çıkmamız gerekiyor. "diye konuştu

YORUMLAR

  • 0 Yorum