VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Kentsel dönüşüm olmuş kentsel rezalet…

16 Ağustos 2016 - 13:22

Beydağları imara açılacaktı.

Tek katlı gecekondular yıkılacak yerine modern ve çevre düzen planı olan binalar yapılacaktı.

Çevre düzenlemesine önem verilecekti.

Yeşil ağırlıklı olacaktı.

Beydağlarının etekleri gecekondulardan kurtarılarak yeni yeni konutlar inşa edilecekti.

Planlı ve kapsamlı olacaktı.

Bizlerde ümitlenmiştik, Malatya Kentsel dönüşümle tanışacak diye…1989’da Anavatan Partisinden Malatya Belediye Başka adayı olan Rıza Sinanoğlu’nun vaat ettiği gibi “Beydağları Çankaya olacak” diye hayal etmiştik. Bu nedenle de Kentsel dönüşümü hep savunduk. Ankara’nın Pursaklar semtine, Çukurambar semtine özenmiştik.

Beydağları Malatya’nın adeta vitrini gibidir. Yapılan her proje hemen kendini gösteriyor. Beydağlarında kentsel dönüşümü başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesinin “Kentsel Dönüşüm Projesi” de binalar yükselmeye başlayınca ortaya çıktı.Beydağlarında kentsel dönüşün adı altında yapılan 15 katlı binalara daha bakar bakmaz, imar çirkinliği sırıtıyor. İç içe, yan yana konulan yüksek katlı binalara neden ihtiyaç duyulduğunu anlamak zor. Beydağlarında daha önce yatay olan ve en azından bahçesi olan bu gecekondular daha iyi bir görüntü verirken, yeni planlanan kent sel dönüşümle yapılan binalar ise gecekonduların üst üste konulan dikey binalardan oluşuyor. Görsellik yok, planlama yok, mimari hiç değil.Yüksek katlı gecekondulu bir kentsel dönüşüm…

Pazar günü Kentsel dönüşüm mağduru Mehmet Çakar ile Beydağlarının tepesine çıktık. Çamlıdağ restoran’da uzun süre oturarak 1. Etap Kentsel Dönüşüm binalarını, yollarını, çevre düzenleme çalışmalarını yerinde gördük.  Beydağlarına Malatya içerisinden de baksanız, tepeden de baksanız Kentsel dönüşüm çalışmaları Malatya’da bir soruna dönüşmüş durumda.

Yaklaşık 4 bin konutun inşası bitmiş ve kuralar çekilmiş. Ancak alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları yeni başladığından Ekim 2016 tarihinden önce hak sahiplerinin konutlarına taşınması mümkün görünmüyor.Binaları 4 ay önce biten Beydağlarında çevre düzenleme çalışmaları ve yollar yapılıyor. Binalar bitmiş, alt yapı ve yollar yeni yapılıyor. Gelelim yapılan binalara… Tamamına yakını 15 katlı yüksek binalar. Art arda, yan yana, iç içe kondurulmuş dikey gecekondular. Planlama ve mimari proje yanı yok. Kayalık zemin üzerinde nerede bir boş yer bulunmuşsa oraya bina kondurmuşlar. Baştan savma ve konut rantı yaratmaya yönelik bir kentsel dönüşüm…50 Metrelik kuşak yolu 25 yıldır konuşuluyor, İnderesi yakınlarında geçen bu yola yeni yapılan binalar, kaldırıma adeta yapıştırılmış. Bu binaları 10 metre geriye yaptırmayı dahi düşünemeyen, yolun geçtiği yeri bile hesaplamaktan aciz bir anlayış göze çarpıyor.

Kim planladı bu işleri diye sorduğumuz da TOKİ adres gösteriliyor.

Büyükşehir Belediyesinin sanki tüm bunlardan bir sorumluluğu yokmuş gibi davranılıyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan Kentsel dönüşüm projesi tamamen TOKİ’nin insafına terk edilerek yapılıyor. İnderesi’nden, Cemal Gürsel Mahallesine kadar olan Kanal üstü alanı TOKİ’ye kentsel dönüşüm dolayısıyla terk eden Malatya Büyükşehir Belediyesi, planlama ve imar çalışmalarında ağırlığını koymadığı gibi anlaşılan TOKİ’nin uyguladığı projeleri de incelemediği anlaşılıyor.

Yoksa böyle bir kentsel dönüşüme hiçbir Belediye kolay kolay izin vermez.

Suçu TOKİ’ye atarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi sorumluluktan sıyrılamaz.

Malatya’nın ulaşımını planlayamayan, bırakın Çevre yolunu kuşak yollarını bile 20 yıldır açamayan Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen projelendirme ve takip görevini de yapmayarak 1. Etap kentsel dönüşüm çalışmalarını başaramamıştır.

Bu nedenle AK Parti Malatya Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri, AK parti İl Başkanı ve İl Yöneticileri, İlçe Belediye Başkanları, Muhalefet Partileri  ve Muhtarlar Beydağlarına bir gidin ve yapılan kentsel çalışmaları şöyle bir inceleyin. Nerede yanlış nerede doğru yaptık diye bir değerlendirin. Bizim burada eksiğimiz daha doğrusu suçumuz nedir diye bir düşünün.

Beydağlarını betonlaştıran projelerin adı asla kentsel dönüşüm değildir.

Bunun adı olsa olsa kentsel rezalettir, ihmaldir, beceriksizliktir...

Bu nedenle bırakın 2. Etaptaki eski gecekondular o haliyle kalsın…

İnanın o gecekondular sizin yaptığının 15 katlı gecekonduların yanında villa gibi duruyor. 






YORUMLAR

  • 0 Yorum