VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

MOTAŞ ZAMLARI SESSİZCE UYGULADI

30 Ağustos 2016 - 14:16 - Güncelleme: 30 Ağustos 2016 - 14:17

15 Temmuz darbesinin ardından halk sokağa dökülmüş darbecileri protesto ediyordu. İnsanlar günlerdir Hükümet meydanında toplanıyordu. Hep birlikte darbecileri protesto ediyor öfkelerini ortaya koyuyordu.Ancak Malatya Büyükşehir Belediyesi adına ulaşım hizmetlerini veren MOTAŞ, o günlerde farklı bir gayret içerisinde idi. MOTAŞ Temmuz ayı Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararı gerekçe göstererek 31 Temmuz 2016’dan itibaren geçerli olmak üzere otobüs ve Trambüs zamlarını uygulamak için çaba gösteriyordu. Zamlara sosyal medyadan ağır tepki gelince sivilleri 2 liradan taşıyacak zamlı tarife askıya alındı. Zamların ertelendiği duyuruldu.

3 Ağustos 2016 Tarihinde yine bu köşeden “Otobüs ücretlerine zam çare mi?” diye yazarak, zamların geri alınmasını, uygulanan tarifenin bile fazla olduğunu, hatta otobüs ücretlerinin sivil 1 lira, öğrenci 50 Kuruşa indirilmesini önerip bunu nasıl yapacağımı da anlatmıştım. Malatya’da ulaşım ağının merkezde dikine 25 kilometre, yatay olarak 10 kilometre olduğunu bu alanda zamların uygulanmamasını önermiştim.

Nihayetinde elektrikli otobüs olduğu ortaya çıkan ve büyük bedeller ödenen Trambüsün Malatya’ya getirdiği yükün altında ezilen ve bükülen MOTAŞ bu konuda sessiz kalmayı yeğledi. Yanıt vermek ya da zamların gerekçesini anlatmak yerine sus-pus olmayı tercih etti. 10 Adet elektrikli otobüs alıp sefere koymak diye bir fırsat var iken, şehrin merkezinde havadan 35 kilometrelik elektrik ağı döşenerek, Trambüs adıyla elektrikli otobüsler sefere kondu. Hala kaç milyon liraya mal olduğu dahi açıklanmayan Trambüs borcunun zamanında ödenmesi gerekiyordu. Bunun için bir bankadan da kredi çekilmişti. Ödemeler yapılacaktı. En iyi kaynak da Malatya’da yaşayan vatandaşlardı.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi  13 Temmuz 2016 tarihinde toplandı. MOTAŞ’ın önerisiyle Şehir içi toplu ulaşım ücretlerine zam yapılması kararlaştırıldı. Siviller 2, öğrenciler 1 lira 30 kuruştan taşınmasına onay verildi. Yazışmalar devam ederken 15 Temmuz’da darbe teşebbüsü gerçekleştirildi. Zamlara uygulanamadı. 31 Temmuz’da uygulanması için çalışmalara başlandı. Ancak konu sosyal medyaya yansıyıp tepkiler yükselince zamlara askıya alındı ve birde duyuru yapıldı. Zamların ileriki bir tarihe ertelendiği açıklandı.

Meğer belirtilen bu ileriki tarih ise duyurunun yapıldığı 5 Ağustos 2016 tarihinden sonra sadece 24 günmüş. 29 Ağustos’tan itibaren zamlar uygulamaya sessizce sokuldu.

Yaptığı zamların gerekçesini dahi açıklamayan MOTAŞ internet sitesinde duyurduğu zamlı tarife konusunda şunları yazdı: 

"Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısında alınan, 13.07.2016 tarih ve 96332756-301.05-371 sayılı karar gereği Şehir içi Toplu taşıma ücretleri güncellenmiştir. Güncel tarifeler 29.08.2016 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.”

Yeni tarifeler internet sitesine yüklendi.

Otobüsler zamlı tarife ile yolcu taşımaya başladılar.

Soğutma sistemi çalışmayan, çoğu klimasız otobüslerle siviller 2, öğrenciler 1 lira 30 kuruştan taşınıyor.

Trambüs başta olmak üzere ulaşım planlamasında yapılan hataların bedeli vatandaşın sırtına yüklendi.

İyi güzel de bu tür zamların yılsonun da bütçeler hazırlandığında alındığını çok iyi biliyoruz. Durup dururken, Haziran ayında harekete geçilecek Temmuz ayında Meclisten zam kararı geçirilecek… Bu gayret, bu telaş, bu acelecilik nedendir?

Temmuz ayı ortasında zam kararı neden alınır?

Petrol fiyatları düşüyor.

Vatandaş darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kalmış.

Piyasalar sıkıntılı, işsizlik had safha da. Güvensizlik almış yürümüş.

Buna rağmen Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı ortasında otobüslere zam kararı alıyor. Minibüsçülere de haber gönderiyor sizde zam yapın diye…

Tecrübelerimiz yıl ortasında alınan zam kararının bir nedeni vardır. O da yılsonunda yeni zamlar yapmanın önünü açmaktır. Başka bir neden olamaz.

El insaf… Ne oldu size?..

Hani Malatya’yı ortak akılla yönetecektiniz?

Hani vatandaşa hizmet Hakka hizmet düsturunuz olacaktı.

Hani vatandaşa açık olacaktınız…

Hiç unutmayınız…

Ne ekerseniz onu biçersiniz…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum