VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Şehir dışında Stat olur mu?

29 Ağustos 2016 - 18:45

Uzmanlar hep uyardı…

Bilenler yapmayın etmeyin dedi.

Şehir Plancıları önce planlayın sonra yapın diye dert yandı…

Mimarlar, Mühendisler,  Spor Yazarları ve kamuoyu hep olumsuz baktı.

Bir anda harekete geçen bir güç; İnönü Stadını, Kapalı Spor Salonu, Kapalı Yüzme Salonu ve Gençlik ve Spor Müdürlüğü binalarının bulunduğu 46 dönüm araziyi bedelsiz olarak TOKİ’ye devretti. Hem de Müteahhit firmalarının iştahını kabartan parasal değerine rağmen…

Matematikle sorunu olan ve İşletme Mezunu (!) karar verenlerimiz bununla da yetinmediler. O günlerde toy bir Rektör olan Prof. Dr. Cemil Çelik’i de ikna ederek İnönü Üniversitesine ait yaklaşık 190 dönüm araziyi de yeni Stat yeri olarak belirleyerek TOKİ’nin önüne sundular.

Malatya’nın göbeğindeki altın değerindeki 46 dönüm araziyi bedelsiz alan, Stat yeri içinde 190 dönüm arazi tahsisi yapılan TOKİ bunun karşılığında Malatya’ya yeni bir Stat yapacaktı. Önce 80 Milyon liraya ihale edilen stat işini ilk alan yüklenici firma, işi yarım bırakınca 40 milyona ikinci bir tamamlama ihalesi yapıldı. Yani yeni Stadın maliyeti 120 milyon lira… Ama aldığı yere daha şimdiden 3-4 katı değer biçiliyor.

TOKİ Malatya’dan 4 alıyorsa bir veriyor.

 Bu nasıl Malatya’yı korumaktır.

Malatya’nın çıkarlarını korumak böyle mi sağlanıyor.

Gelelim diğer ayrı bir konuya… Yeni Stat yeri Şehir merkezine 15 kilometre uzakta, İnönü Üniversitesi kampusu karşısında… Şehir dışında bir Stat yapmayı kim nasıl planlayarak karar verdi belli değil. Ulaşım planlaması henüz yapılmış değil. Binlerce taraftar her maç öncesinde 15 kilometre mesafedeki Stada nasıl taşınacak, nasıl getirilecek? Ne bilen var ne de konuşan… Yarın 20-25 bin kişi Stada gitmek için yola çıkarsa ne olacak? Düşünen var mı? Hangi ulaşım sistemi devreye girecek?

Planlama yapmadan Hastane yeri belirleyen zihniyet, Stat yerini belirlerken de uzaklığı hiç dikkate almamış. Ulaşımını düşünmemiş, bu stat bir gün Malatya’nın özel günlerinde de lazım olur diye hiç kafa yormamış. 23 Nisan, 19 Mayıs törenleri kutlanabilir diye de alakadar dahi olmamış.

Stat yerine karar verenlerin yaptığı hatayı Malatyalı sporseverler çekecek. Yeni Malatyaspor büyük zararlara uğrayacak. Taraftar gidiş gelişte perişan olacak. Yani bu stadın getirisinden çok götürdükleri daha fazla olacak.

Yeni stat yılbaşına doğru teslim edilecek. Eski Stat yeri de TOKİ tarafından değerlendirilecek. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, hazırladığı Yeşil Kuşak Projesiyle Stat yerinin yeşil alan olarak Malatya’ya kazandırılması için büyük bir mücadele veriyor. Ancak her girişiminde bürokrasi bu başvuruları sümen altı yaparak savsaklıyor. Malatya’yı yönetenler tarafından bedelsiz olarak TOKİ’ye terk edilen İnönü Stat yeri her ne pahasına olursa olsun Malatya’ya kazandırılmalıdır.

1966 Yılında yapımına başlanan ve 1970 Yılında açılan İnönü Stadı yıkılmayarak korunmalıdır. Yapılacak düzenlemelerle İnönü Stadı ve Stadın bulunduğu alan mutlaka Malatya’ya kazandırılmalıdır.

Malatya’yı yönetenler tarafından TOKİ’ye altın tepside sunulan İnönü Stadının yeri,  TOKİ tarafından her an satılabilir. Asıl tehlike budur.

Battalgazi Belediyesi bu konuda etkin bir mücadele veriyor. Stat yerini almak için her Bakan gelişinde Yeşil Kuşak projesini masaya getiriyor, konuyu anlatıyor, projenin haklılığını ortaya koyuyor. Ama sonuç hala yok…

Sayın Bakanımız Bülent Tüfekci’ye de artık sonuç alıcı bir hizmetin varlığını beklediğimizi söylemek isteriz. Yaklaşık bir yıldır Bakanlık görevini yürütüyor. En azından TOKİ’ye kaptırılan, daha doğrusu terk edilen Hastane yerleri, Stat yeri ve Kentsel dönüşüm alanlarının yeniden Malatya’ya kazandırılması konusunda girişimde bulunmasını bekliyoruz.

Plansız Malatya’da Hastane yerinden sonra Stat yeri de düşündürüyor.

Bu büyük yatırımı yer tercihi ile sorun haline getirenlerin yaptıklarının bedelini Malatya ve Malatyalılar ödeyecek.

Malatya’da plansızlık devam ediyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum