"Bu mücadeleyi birlikte vereceğiz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Özal Mahallesi sakinlerinin Yeşilyurt Belediyesi önünde yaptığı eyleme destek verdi. Kiraz, “O bölge, bir rant bölgesi olduğu için köylüye arazilerin verilmesinden ziyade fiyatı yüksek tutularak birilerine peşkeş çekilmek isteniyor” dedi.

"Bu mücadeleyi birlikte vereceğiz"
20 Ekim 2020 - 00:17 - Güncelleme: 20 Ekim 2020 - 00:41
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Özal Mahallesi sakinlerinin Yeşilyurt Belediyesi önünde yaptığı eyleme destek verdi. Kiraz, “O bölge, bir rant bölgesi olduğu için köylüye arazilerin verilmesinden ziyade fiyatı yüksek tutularak birilerine peşkeş çekilmek isteniyor” dedi.

Özal Mahallesi sakinleri, yüzyıllardır ekip biçtikleri, içine evlerini inşa ettikleri ve daha önce yanlış kararla kadastro tarafından hazine arazisi görünen, buna rağmen yıllardır kullandıkları arazilerini satın almak istediklerinde Yeşilyurt Belediyesi'nin dönüm başı belirlediği bedelin gerçek değerinden çok yüksek tutulması dolayısıyla mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle Yeşilyurt Belediyesi önünde eylem yaptı. 

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Özal Mahallesi sakinleri, 1980’lerde toprak tevzi ve kadastro çalışmalarında mahallenin tapusuz bırakıldıkları ve 40 yıldır Milli Emlak Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığıyla mücadele verdiklerini ifade ederek, gerçekleştirdikleri eyleme destek verdi.  

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Özal Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların mağduriyetlerinde yanlarında olduklarını ifade etti.

Kiraz, Özal Mahallesi sakinlerinin mağduriyetlerini yakinen bildiklerini ifade ederek, “Yüzyıllardır atalarından, dedelerinden miras kalan, atalarının ve dedelerinin ekip biçtiği, vatandaşlarında ekip biçmeye devam ettikleri, içerisine evlerini inşa ettikleri arazilerin kendilerine verilmesini talep ediyorlar. Burada rahat bir şekilde ekip biçmek ve yaşamak istiyorlar. Bu noktada bir yol ve yöntem arıyorlar. O bölge, son dönemlerde organize sanayi ve bir rant bölgesi olduğu için, orada yaşayanlara bunun verilmesinden ziyade fiyatını yüksek tutarak, birilerine peşkeş çekilmek isteniyor. Bu durumu gayet iyi anlıyoruz. Malatya’nın birçok noktasında benzer durumlarla karşılaşıyoruz. Buradaki köylüler, gelir durumu iyi olmayan insanlar. Kendi evinin etrafındaki 3-5 dönümde üretim yaparak geçimini sağlıyorlar, hayvanlarını besliyorlar. Bu yüzden çok cüzi bir miktarla ya da sembolik bir rakamla tekrar köylüye verilmesi gerekiyor. Zaten kendi malın daha önce kadastro çalışmalarında çeşitli haksızlıklara uğramış, bu haksızlıkların giderilmesi gerekiyor” dedi. 

Özal Mahallesi sakinlerinin yanlarına olduklarını ve taleplerini her platformda dile getireceklerini kaydeden Kiraz, şunları söyledi: “Kimin yeri neredeyse, o yerin bizzat o kişiye sembolik bir fiyatla verilmesi gerekiyor. Mahallelilerin bu taleplerinin yanındayız, arkasındayız. Bu taleplerini Malatya kamuoyunda da dile getireceğiz. Biz şu konuyu şiar edindik; nerede birinin mağduriyeti varsa, nerede birisi sıkıntı yaşıyorsa siyasi boyutuna bakmadan yanında olacağımıza söz vermişiz. O yüzden burada sizin yanınızdayız. Bu konunun takipçisi olacağız, yetkili mercilere de ileteceğiz. Her şeyi böyle meşru zeminlerde, böyle yapılarda gerçekleştirmek gerekiyor. Biz, durumunuzu çok iyi anlıyoruz. Sizlerle birlikte bu mücadeleyi vereceğiz. Yeşilyurt Belediyesinden, Milli Emlak’tan ve yetkililerden sizin adınıza talep ediyoruz.”

“Bizim Özal Köyü halkı olarak 500 yıllık bir geçmişimiz var” diyen Özal Mahallesi sakinlerinden Ali Özşeker ve Rahmi Ataş ise şunları söyledi: “Köyümüzde 1980’lerde toprak tevzi ve kadastro çalışmalarında köyümüz tapusuz bırakıldı. Tapusuz bırakılmadan dolayı 40 yıldır Milli Emlak Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığıyla mücadele verdik. Arazilerimizin tarafımıza verilmesini istedik. Arazilerimizin bir türlü bize satışı çıkmadı. Niye çıkmadı, köyümüzün yerleşim alanında üç tane organize yerleştirildi. Bu organize alanları sebebiyle havaalanı yolu, kuzey çevre yolu, arıtma tesisleri, Suriyelilerin yerleştirildiği kamp dolayısıyla her Milli Emlak’a başvuruşumuzda bizlere, “Sizin köyünüzde bu çalışmalar yapılıyor, bu çalışmalardan dolayı satışı durdurulmuştur” denildi. Biz, 18 yıldır bu mücadeleyi AK Parti’yle veriyoruz. AK Parti de çeşitli mercilere, milletvekillerine, il başkanına, belediye başkanlarına, bizzat cumhurbaşkanına başvurularda bulunduk. Bizim geçmişten beri haksızlığa uğradığımızı, tarafımıza bu hazinelerin aslında bizim olan arazilerin kadastro tarafından hazine yazılan arazilerin tarafımıza devrini istedik. Cumhurbaşkanımız emir vermiş, ‘Malatya’ya bir daha geldiğimde Özal Köyü arazi konusunda önüme çıkmasın’ demiş. Milli Emlak Müdürlüğü de kendisi satışa çıkarmadığı için köyün satışını Yeşilyurt Belediyesine devretmiş. Bizim yıllardır kapılarına gelip yardım istediğimiz Yeşilyurt Belediyesi arazilerimizin devrinde kolaylık sağlayacağına tam tersine köylülerin alamayacağı fiyatlar çıkartı. Köylülerin çoğu asgari ücretle geçimini sağlıyor, kazandıkları parayla arazilerini alacak güçleri yok. Olsa dahi çevre köylerimizde yapılan satışlarla eşdeğer olmasını istiyoruz. Havaalanı yolu üzerinde bulunan Aksaray Mahallesinde 7 ile 10 arasında arazi satışı yapılmakta. Hemen mahallemizin altında bulunan Bindal Mahallesinde 2 bin 500 TL’ye arazi satışı yapılmakta. Biz, Yeşilyurt Belediyesinden bu işi bir çıkara ve ranta çevirmemesini istiyoruz. Mağduriyetlerimizi göz önünde bulundurarak arazilerimizin tarafımıza devrini, cüzi fiyattan, arazisini peşin alamayan kişiler için faizsiz 5-6 yıllığına Milli Emlak Müdürlüğü’nün yaptığı devre benzer şekilde verilmesini istiyoruz. Talebimiz karşılanmazsa, havaalanı yolunu kapatıp, cumhurbaşkanı gelene kadar da açmayacağız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum