Vali ne yapsın Sağlık Müdürü ne yapsın?

Malatya'da pandemi ile mücadelede kazanan taraf olmak istiyorsak bu noktada toplumsal bir refleksi duyarlığı ivedi bir şekilde hayata geçirmemiz lazım.. İl Sağlık Müdürünü veya başkalarını suçlayarak günah keçisi ilan ederek bir yere varamayız..

Vali ne yapsın Sağlık Müdürü ne yapsın?
06 Eylül 2020 - 02:07 - Güncelleme: 06 Eylül 2020 - 04:08
HASAN ERYILMAZ/ Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Eylül'de gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısından sonra korona virüsünün hangi il ve bölgelerde arttığını açıkladı. Ankara’da virüs vakalarının yükseldiğini belirten Bakan Koca, İstanbul’da ise ciddi bir artışın olmadığını söyledi.

Bu açıklamaya bakarak, Ankara il Sağlık Müdürü başarısız, İstanbul il Sağlık Müdürü başarılıdır  sonucunu çıkarabilir miyiz? Bence hayır.

Çünkü, dünyanın hiç bir yerinde korona virüs ile mücadele sadece bir kurum ve o kurumun idarecisi üzerinden yürütülmüyor. Bu kapsamda pandemi ile mücadelede başarılı olan ülkelere, kentlere bakıldığında topyekun bir mücadelenin ortaya konmasının ardından sonuç alındığı görülüyor.

Malatya'da pandemi ile mücadelede kazanan taraf olmak istiyorsak bu noktada toplumsal bir refleksi bir duyarlığı ivedi bir şekilde hayata geçirmemiz lazım.. İl Sağlık Müdürünü veya başkalarını suçlayarak günah keçisi ilan ederek bir yere varamayız..

Diğer taraftan, pandemi sürecinin başladığı ilk günden Ağustos ayına kadar geçen süreçte diğer illerle mukayese edildiğinde Malatya'da genel durum çok çok iyi bir noktada idi. Filim, kurban bayramı ile birlikte başlayan alabildiğince kontrolsüz ziyaretler ve  nişan, düğün, mevlit vb. gibi organizasyonların serbest edilmesiyle koptu.

Kentte durumun giderek kötüleşmesi üzerine İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli pandemi polikliniği sayısının 3'e çıkarıldığını duyurarak Malatyalılara maske takma, sosyal mesafeye dikkat etme ve kişisel hijyen konularında daha fazla özen göstermelerinin önemine dikkat çekti.. Defaatle uyardı.. Uyarılarda bulundu.. Bulunmaya devam ediyor.. 

Öte yandan Vali Aydın Baruş başkanlığında belirli aralıklarla toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu kent genelindeki durumu masaya yatırarak  salgının daha fazla yayılmasını engellemek, vatandaşların salgından korunması amacıyla bir dizi önlem ve tedbir kararları aldı. Bunlarla yetinilmedi, alınan kararların ne derecede uygulanıp uygulanmadığını belirlemek maksadıyla Vali Baruş başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu onlarca defa kent merkezinde ziyaretler gerçekleştirerek durum yerinde kontrol edildi..

Kent merkezinde Vali Aydın Baruş'un, ilçelerde ise Kaymakamların başında bulunduğu Hıfzıssıhha Kurulları var ..  Ne İl Sağlık Müdürü ne de ilçe Sağlık Müdürleri bireysel olarak bir pandemi çalışması yapamaz. Bu noktada şu ilçenin Sağlık Müdürü başarılı bu ilçenin Sağlık Müdürü başarısız , İl Sağlık Müdürü süreci iyi yönetemedi gibi sığ gerçeklikten uzak değerlendirmeler pandemi ile mücadele sürecine zarar vermekten başka bir işe yaramaz.. Kentte  son günlerde artan hasta ve virüse bağlı hayatını kaybedenlerin sayısında ciddi bir artışın olmasına ve bunun herkes tarafından bilinmesine rağmen kent merkezinde bir çok noktada vatandaş ne sosyal mesafe dinliyor ne de maske takıyor.. 

Karantinadan kaçtı denetimlerde yakalandı.. 

Geçtiğimiz günlerde polisin yaptığı denetimlerde Covid-19 testi pozitif çıktığı belirlenerek evde izolasyon altında olması istenen bir kişi kentin en işlek yerinde yakalanarak hastaneye kaldırıldı.Buna benzer kent genelinde günü birlik bir çok olay yaşanıyor.. 

Sonuç itibariyle,  devlet her bir bireyin başına bir polis dikemez.. Bu noktada sorumluluk ne kentin valisinde nede sağlık müdüründedir tüm sorumluluk vatandaştadır.. 

"Maske, kişisel hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edelim" gerisi gelecektir..




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum