VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

Malatya’nın acil projeleri neler olmalı?

03 Ekim 2016 - 23:49 - Güncelleme: 03 Ekim 2016 - 23:50

-Malatya’ya neler yapılmalı?

-Hangi projelere öncülük verilmeli?

-Nerede ne yapılmalı?

-Proje hazırlanmalı ama nasıl bir proje olsun?

-Hangi Belediye ne tür projeler hazırlamalı?

-Malatya’nın acil projeleri neler olmalı?

Ve buna benzer sorulara cevap aranıyor. Hem de iktidar çevrelerinde, Malatya tartışmaları giderek artıyor. Yeşilyurt Belediyesi bu sorulara cevap bulmak için bir toplantı dahi yaptı, Battalgazi Belediyesi sık sık sivil toplum kuruluşları ile bir araya geliyor ve “Ne yapmalıyız” diye tartışıyor.

Öncelikle bu konuda geç kalan yönetenlerin “Ne yapmalıyız?” diyerekten projeleri tartışmaları zamanı geçmiş de olsa son derece yararlı ve umut vericidir. Bir projenin tartışılarak hazırlanması, kamu ve toplum yararı gözetilerek planlanması elbette olması gerekendir. Anlaşılan şimdiye kadar bunu yapmakta imtina edenler bu kez en doğru olanı yapmak üzere en azından harekete geçmişlerdir.

Malatya’ya neler yapmalıyız diye soranlara yaklaşık 40 yıldır yazarak anlatmaya, haber yaparak duyurmaya, televizyon programlarında kamuoyu oluşturmaya çalıştığım şu önerileri bir kez daha tekrarlamak istiyorum:

1-MALATYA HAVA LİMANI YAPILMALIDIR: Malatya’da 1960’lı yıllarda, Boran köyü, Yeşiltepe ve Erhaç olmak üzere 3 adet hava alanı mevcut olmasına rağmen, bölgesinde Hava Limanı olmayan tek il Malatya’dır. Şırnak, Hakkari, Muş, Kars, Iğdır, Adıyaman, Elazığ Hava limanlarına kavuşurken Malatya tam 40 yıldır, Hava alanıyla günü kurtarmaktadır. Öncelik Hava Limanının yapılması olmalıdır. Yer konusunda ise Altay Kışası arkasında kalan boş askeri alan incelenebilir. Hava limanının Şehirlerarası yol üzerinde olmasına özen gösterilmeli, Boran köyündeki Hava alanının liman olarak düzenlenmesi doğru bir girişim değildir. Bu nedenle yeni alternatif yerler uzmanların görüşü alınarak yapılmalıdır. Hatta bu konuda uzman bir ekip görevlendirilmeldir.

2-İKİNCİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ KURULMALIDIR: AK Parti  Malatya’da sunduğu seçim bildirgesinde halka Malatya’da kurulacak ikinci bir devlet üniversitesi sözü vermiştir. Ancak son bir yıldır bu konuda bir gelişme olmamıştır. Verilen söz hava da kalmış, Başbakan değişikliğiyle de bu iş kaderine terk edilmiştir. Ciddi bir çalışma görülmemektedir. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan’ın sözünü yerine getirmesini hep birlikte bekliyoruz. Yeni Üniversite için en uygun yer eski Şoför Okulu olan Altay Kışlasının Viyadük çevresindeki alandır. Mevcut binalar ve çevre düzenlemesi bir üniversite için son derece ideal bir alan olduğu görülmektedir. Kurulacak yeni Üniversite Teknik Üniversite olmalı ve adına da Turgut Özal Teknik Üniversitesi adı verilmelidir.

3-MALATYA’YA HİPODROM YAPILMALIDIR: Malatya’da safkan arap tayları yetiştiren Akçadağ Sultansuyu Harasında, bölge illeri de kapsayacak dünya çapında bir Hipodrom yapılması sağlanmalıdır. Sultansuyu Harasında yer ve her türlü imkan mevcut olup kurulacak Hipodrom bölgeye, büyük katkılar sağlayacaktır. Hipodrom Projesi konusunda sivil toplum kuruluşları da görev alarak Dünyanın en önemli Hipodromunu kurmalıyız.

4-TOKİ’YE TERK EDİLEN YERLER GERİ ALINMALIDIR:  Malatya da TOKİ’ye bedelsiz olarak devredilen Devlet Hastanesi ve Beydağı Devlet Hastanesine ait yerler TOKİ’den geri alınarak Malatya’ya kazandırılmalıdır. Zira iki Hastane yerini bedelsiz alan TOKİ yine Şeker Fabrikasından alınan 200 dönüm arazi üzerine 100 milyon liraya bir Hastane yapmış, bunun karşılığında iki hastane yerini adeta kapmıştır. Yine İnönü Stadı yeri ve spor tesisleri TOKİ’ye bedelsiz devir edilerek Üniversitenin 190 dönüm arazisine yeni bir stat yapılmaktadır.  Gerekirse stat bedeli geri ödenerek İnönü Stadının yeri ve durumu korunarak yeniden Malatya’ya kazandırılmalıdır. İki Hastane ve Stat yerini bedelsiz alan TOKİ Malatya’ya bir vermişse 5 kazanmıştır, buna engel olunmalıdır.

5-ÇEVRE YOLU SÜRATLE YAPILMALDIR: Malatya Çevre Yolu olmayan tek ildir. 1990 Yılında Malatya Belediyesince Kuzey ve Güney Çevre Yolu olarak planlanan yollar açılmadığı gibi, bir de anlaşılmayan bir nedenle Malatya Büyükşehir Belediyesi dönemin Kuzey ve Güney Çevre yolu diye projelendirilen bu yollara birazda küçümsenerek Kuşak yolu adı verilmiştir. Kuşak yolu dedikleri yolu bile 26 yıldır açamayanlar, şimdi Malatya tarım arazilerinin tam ortasından geçecek Kuzey Çevre yolunda ısrar etmektedirler. Bu yolun vereceği zarar defalarca anlatılmasına rağmen Kuzey Çevre yolu iptal edilen ihalelerine rağmen bir hayalden başka bir şey olarak görülmemektedir. Kuzey çevre yolu yerine 1990’da projelendirilen Kuzey ve Güney Çevre yollarının bir an önce tamamlanmasına öncülük edilmelidir.

6- MALATYA ÇEVRE DÜZENİ PLANI OLMALIDIR:  Malatya Çevre düzeni planı hala yoktur. Projeler gelişigüzel hazırlanmaktadır. Bunun sonucunda da yeni Devlet Hastanesi çıkmaz bir alana, İnönü Stadı ihtiyaç duyulan alan yerine boş bulunan Elazığ Karayolundaki  Üniversite arazisine yapılmıştır. Maliye binası, Adliye binası ileriye dönük planlanmadığı için bu gün yeni yerler aranmaktadır. Malatya’nın gelecekte 50, hatta 100 yılını planlayacak bir Çevre düzeni planına ihtiyaç vardır. Bölge planı kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen, 1/100 000, 1/ 50 000 veya 1/25 000 ölçekte Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca İmar Kanunu çerçevesinde yapılan, yaptırılan ve onaylanan, raporuyla bir bütün olan Çevre düzeni planına ihtiyaç vardır. Ve bu plan tüm Malatya’yı kapsamalıdır. Nereye neyin yapılacağı bu planlarda yer almalıdır. Malatya bu nedenle plansız büyümektedir.

7- MALATYA’YA HIZLI TREN GETİRLMELİDİR: Malatya Hızlı Tren projeleri içerisinde yer almamaktadır. AK Parti Hükümetlerinin en önemli projelerinden olan Hızlı Tren, yapılan planlamalara göre 2023 yılına kadar Malatya’ya getirilmesi bir hayal olmuştur. Bu hayalin gerçeğe dönüşmesi ve öne alınması için Malatyalı siyasetçilerin tüm ağırlıklarını ortaya koymalıdır.

8-ASKERİ ALANLAR KONUT PROJELERİNE VERİLMEMELiDİR:Malatya’da bulunan askeri alanların konut projeleri için tahsis edileceği yolundaki girişimlere derhal son verilmelidir. Askeri alanlar, yeni kurulacak Devlet Üniversitesi, Eğitim Kampüsleri ve Hava Limanı için hazırlanacak projelere tahsis edilmelidir. Şehir içindeki alanlar park ve yeşil alan olmalıdır. Askeri alanlar asla bir konut alanı olarak düşünülmemeli ve tahsisi edilmemelidir.

9-YENİ DEVLET HASTANESİ YAPILMALIDIR: TOKİ’ye devir edilen eski Devlet Hastanesi yerinde yeni bir Devlet Hastanesi yapılmalıdır. Bu bölgede Hastane bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığına devredilen Askeri Hastane yeniden düzenlenerek hizmete açılmalıdır.

10-TELEFERİK PROJESİ TARTIŞILMALDIR:  Malatya Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı Teleferikle yolcu taşıma projesi geniş çaplı olarak tartışmaya açılmalıdır. Çevre yolundaki Maliye binası önünde kurulacak İstasyonla, Havadan Fuzuli Caddesi boyunca döşenecek demir direkler üzerinden Kernek İstasyonuna, Oradan Çamlık ve TOKİ’ye kadar uzanacak 5 istasyon ve 11 kilometrelik Teleferik hattının maliyeti kilometre maliyeti 12 milyon dolar ile 40 milyon dolar arasında değişmektedir. Son derece pahalı ve sorunlu olan teleferikle yolcu taşıma projesinin Malatya’ya getireceğinden çok götürecekleri uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu nedenle Teleferik projesi tüm boyutları ile Malatya’da tartışılmalıdır. Yeni bir Trambüs felaketi Malatya’ya çok şeyler kaybettirecektir.

Neler yapılmalı projelerini daha da sıralayabiliriz. TOKİ’nin yaptığı Beydağı Kentsel Dönüşüm projelerini hemen durdurun diyebiliriz. Bu nasıl dönüşüm diye sorabiliriz. Yeşil Kuşak projesi ne oldu? Nerede kaldı Kampus projeli okullar? Bitmeyen Karayolları, tüneller... Nerede kültür, nerede turizm. Adıyaman-Kahta yoluyla birleştirilemeyen Nemrut Dağı yolu ne zaman birleştirilecek? Hani bu yol için iki il bir araya gelip karar verecekti? Ne oldu yine mi ötelendi. Diyebiliriz.

Ama 36 yıldır yapılamayan yukarıdaki projeleri bir anda AK Partiden hepsini istemek haksızlık olur. Bu nedenle, bunlardan bir kaçı bile gerçekleşse, projelendirilse mutlu oluruz, memnun kalırız, yapanlara minnet duyarız.

Yine de tartışalım, konuşalım…

En iyisini, en güzelini, en doğrusunu yapalım.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum