VAHAP GÜNER

VAHAP GÜNER

[email protected]

MASKİ… MASKİ…

26 Mayıs 2017 - 18:31

MASKİ'den aradılar…
Genel Müdür Basın toplantısı yapıyor, sizi de bekliyoruz dediler.
Sabah gittik Eski Malatya Belediyesinin bulunduğu yere…
Koca bir Otobüs… Tam 44 kişilik…
Bindik otobüse saydım tam 8 kişi.
MASKİ Binasına vardığımızda özel davetli Asım Demirkök Hangarın kapısında bizi bekliyor. Buradaki katılımlarla olduk 12 kişi…

10 Bin m2'lik hangarı Genel Müdür Özgür Özdemir, stoklanan malzemeleri raflarda duruş şeklini ve bilgisayar dökümleriyle bunları karşılaştırdıklarını anlattı. MASKİ gerçekten de modern bir malzeme deposunu devreye koymuş, çok da iyi olmuş…

Sonra 3 arabaya binerek, yeni MASKİ binasına geldik. Birkaç odada yapılanları görüp, konferans odasına geçtik. Genel Müdür Özgür Özdemir kürsüye bağlı kalmadan ekrandan da yaptıklarını anlatmaya başladı:
207ı Hedefi doğrultusunda 461 milyon TL olan 2 bin 567 kilometrelik altyapı çalışmalarıyla ölçülebilir, denetlkenebilir ve yönetilebilir bir sistem oluşturduklarını anlattı. Malatya'nın gelecek 55 yılını göz önüne alarak Su Master Planı yaptıklarını, 20 milyon 500 bin TL.'lık maliyeti olan Ölçülebilir Alt Bölge (DMA) yatırımı yaptıklarını söyledi.

3 Yılda 1.024 km. İçmesuyu, 382 km. kanalizasyon ve 64.5 km. yağmursuyu yatırımı yaptıklarını belirti.

Yeni İçme suyu şebekesini yenilediklerini, abone bağlantısı yaptıklarını, yeni, şebekeye ölçüm cihazları yerleştirerek Kaptaj'dan ne kadar içme suyu çıktığını ne kadarının depolara gittiğini, ne kadar su kullanıldığını, bilgisayar ortamında gördüklerini ifade etti. Yerin altında kalan boru ve şebeke hatlarıyla irtibata son verdiklerini, çürüyen boruları ve vanaları sahneden tek tek gösterdi. Malatya'da bulunan 1230 su deposunu kayıt altına aldıklarını, yenilediklerini bazılarını devre dışı bıraktıklarını Malatya'yı 83 alt bölgeye ayırdıklarını, Malatya alt yapısına 50 yıllık sağlam garanti verdiklerini vurguladı. Altyapının da ölçülebilir hale geleceğini ifade etti.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü 3 yılda yapılan yatırımlarını anlattı.

Anlatılanları dinleyince sanki 3 yıl önce hiçbir şey yapılmamış… Ahmet Münir Erkal, M.Yaşar Çerçi, Cemal Akın, hatta Ahmet Çakır'ın birinci dönemi de dahil Malatya'nın alt yapısında yatırım olmamış, ya da yatırım olmuşsa da bunların boş yatırımlar olduğunu, her belediyenin kendine göre bir su deposu ve şebekesi yaptığını Genel Müdürün sunumundan öğrendik.

3 Yıl öncesine kadar Malatya'nın alt yapısı yokmuş… Büyükşehir olunca, MASKİ Kurulunca ve de Genel Müdür Özgür Özdemir göreve başladığından bu yana da Malatya'nın alt yapısı belli bir düzeye gelivermiş…

MASKİ gerçektende olması gerekeni yapmış…. Yaptıklarını aynen katılıyoruz. Ama 3 yıl önce alt yapı yokmuş izlenimi verecek ifadeler, önceden görev yapan Başkanlar ve bu işi yapanları töhmet altında bırakıyor. Buna asla katılmadığımı da belirtmek isterim.

MASKİ'nin yaptığını birkaç meslektaşımız övücü kelimelerle takdir ettiler, Genel Müdürü kutladılar hatta öneride yaparak yaptıklarını Meclis üyelerinin muhtarları toplayarak anlatmasını dahi istediler.

Yapılan yatırıma, verilen hizmete asla bir şey denemez.
Ancak anlatılması gereken bir şey vardı…
Malatya'nın alt yapısı tamamen yenileniyor, maliyet tam 461 milyon lira.
Peki 461 Milyon yatırımın kaynağı nedir? 

Kim ödeyecek bu parayı?
Maliyeti kim karşılayacak diye sorunca Genel Müdür önce afalladı, nereden çıktı bu adam dercesine baktı, soruyu geçiştirdi.

-Ne olacak bu su zamları diye sordum?
“Büyükşehir Belediyeleri arasında en ucuz içme suyu veren 5 il arasındayız” diyerek başka soru soran yok mu diyerek toplantıya son verdi. Ama gözü bende kalmıştı…

Basın mensuplarına SCADA Sistemi Odasını gezdirirken de Özdemir, ‘Malatya içme suyunu bilgisayar ortamında adım adım izleyerek online olarak vanaların açılıp kapatılması, depoların kontrolü online olarak yapılıyor. Ayrıca SCADA Sistemiyle suyun kayıp-kaçak oranını azaltarak daha güçlü altyapı hedefliyoruz ”diyerek, her işin iş akış şemalarını çıkardıklarını belirtti. Özgür Özdemir; “İş Akış” şemaları sayesinde, bir işin tüm aşamalarını birebir takip ediyoruz. Bu şekilde kurumumuza yeni başlayan personelimizin oryantasyon hizmetleri kapsamında kurumumuza ve yeni görevine adaptasyonu hızlandırmış oluyoruz” diye de yaptıklarında iddialı olduğunu ifade ediyor.

MASKİ'de yapılan çalışmalara diyecek sözümüz yok.
Ancak yapılan her işin faturasını vatandaşa yüklemek, maliyeti karşılamak içinde da suya zam yapmayı tek çare görmek doğru değildir.

Yaklaşık 500 milyonluk bir yatırım gerekiyorsa bunun tamamını vatandaşa fatura etmek vicdanlara sığmaz.

Su faturaları elektrik faturalarıyla yarışırken, yaptığınız iyi şeylerde görünmez.
Kaldı ki içme suyunun ticareti olmaz.
Su hayattır, yaşam hakkıdır.

Suya zam yapılırken 50 kere düşünmelisiniz.
Ben yatırım yapıyorum diyerek 500 milyon lirayı vatandaşın içme suyu faturalarına zamlarla yüklemek insaf meselesidir.

Bu nedenle MASKİ yatırımlarına yeni kaynaklar bulmalıdır.
Vatandaşın cebinden elini çekmelidir.

30-40 yıldır yapılan yatırımlar bir kenara bırakılıyorsa, buna karar verenlerde yeni yatırımlar için kaynak bulmalıdırlar.

Yaptığınız 200 metrekarelik makam odaları, kiraladığınız onlarca makam arabası, 5 yıldızlı binaların kaynağının da vatandaş olduğunu unutmayınız…

Genel Müdürün anlattıklarından olağanüstü bir çalışma, olağanüstü bir başarı hikayesi görmedim. Yüzde 77 oranından kayıp kaçak, ya da faturalandırılamayan suyun olduğu söylenen Malatya'da yapıla yapıla döşenen yeni borulara eklenen ölçüm cihazları ve biraz daha planlanmış bir su yönetimi. Hepsi o kadar.
Zamlarla sağlanan kaynakla yapılan yatırımın hiçbir övücü yanı olmaz.

Övülecek bir varsa bu kadar zamma rağmen sesini çıkarmayan vatandaştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum